10.4.10

~payahnya nak jadi baik~

alhamdulillah..hari ini baru saja selesai exam midsem nih..hanya 1subjek je pon..
ok..
tbe2 rasa nak menaip pulak...
rasa sedeh,sayu pon ada...
susahnya nak jadi baik...
bukan apa..
sekarg ni mcm2 dah tanda2 kecil kiamat berlaku~
mmg sgt ngeri...
boleh dikatakan semuanya dlm list2 tu dah ber"tick" dah...
cume terpikir kat akhirat nanti layak ke aku masuk syurga?

"SESUNGGUHNYA ALLAH HANYA MENERIMA(AMALAN/KORBAN)DARI ORANG2 YG BERTAQWA" -AL-MAIDAH:27

semoga amalan kita semua diterima oleh-Nya.. amin



kdg2 tgk org pakai tudung labuh kat uia ni...
rasa mcm nak jugak jadi mcm dorang~
i mean dr segi penampilan perwatakan...lembut sopan santun...


xpe2~
wahai rakan2 sekelilingku...
sentiaselah anda semua saling nasihat menasihati antr kita...
.

"SESUNGGUNHNYA MANUSIA ITU DLM KERUGIAN KECUALI MEREKA YG BERIMAN,YG SALING NASIHAT MENASIHATI,SABAR.." -al-asr:2,3



susahkan nak berubah secara totally..
i mean..totally baik (sgt 100x)
but ble ak baca novel versus-hlovate....
Byk memberi keinsafan di dlmnya...
Allah tgk pd usaha kita dan bukan pada natijah...
hope u get what i mean...
harap kte semua dpt kuatkan smngt utk berubah...




kdg2 ak rasa jealous jgk...biasala ak manusia yg(sgt 100x)lemah...
bkn apa...
stp kali facebooking, ada je gamba2 seniors or friends studying abroad...
i mean...
ak pon study hard gler2 sbb nak fly tp knp ak xdpt fly?
ak nk sgt2 fly sbb nak tgk mak ayah ak happy.....
org kata makin berjauhan makin dirindui kan?
ble fikir balik,mungkin iman ak ni xsekuat dorang...

tu Allah ttpkan ak kat INTERNATIONAL ISLAMIC UNIVERSITY MALAYSIA...alhamdulillah


perhaps you may dislike something which is good for you,like something bad for you....but Allah knows(what is the best for you)and you do not.......
(surah Al-BAQARAH:216)



P/S= kpd family members..sedara mara..kpd semua sahabat2...dan sekeliling saya.. jika ada
sekecil zarah sebesar gajah salah silap dan dosaku....harap dimaafkan...syg anda
semua yg hadir dlm hidupku ini...
♥ ♥ ♥


ok ak dah abis merepek tntg feelin ak..full stop
skrg main post..........


sedikit article utk dikongsi bersama...

ANAS bin Malik RA berkata:

Jibril dtg pd Rasulullah SAW,maka baginda bertny,
" mengapa aku melihat engkau berubah muka?"

Jawab Jibril " Ya Rasulullah SAW,
aku datag padamu di saat Allah SWT menyuruh spy dikobarkan penyalaan api neraka,
maka tak layak bg org yg mengetahui bahawa neraka jahanam itu benar
dan seksa Allah SWT itu utk bersuka-suka sblm ia merasa aman drpdnya"


lalu Rasulullah bersabda
, "Ya Jibril,jlskn pdku sifat2 jahanam."
jwbnya:"Ya Rasulullah,ketika Allah mjadikan jahanam , maka dinyalakan 1000thn shgg merah kemudian dilanjutkan 1000thn sehingga putih.
kemudian 1000thn sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya.
andai terbuka sebesar jarum nescaya akn membakar seluruh penduduk bumi.
andai 1 baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi, nescaya akn mati penduduk bumi kerana panasnya.



"Demi Allah SWT yg mengutus engkau dgn hak,
andaikan 1 pergelangan dari rantai yg disebut dlm al-Quran itu diletakkan di ats bukit,nescaya akn cair sampai ke bwh bumi yg ke-7.
andai seseorang di hujung barat terseksa, nescaya org di hujung timur akn terbakar kerana sgt panasnya.
Jahanam itu sgt dlm..perhiasannya adlh besi..minumannya air panas campur nanah..
dan pakaiannya potongan api.

baginda bertanya lagi:"adakah pintu-pintunya bagaimakan pintu rumah kami?
Jawab Jibril :"Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari yang lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas daripada yang lain 70 kali ganda,"
tny Rasulullah;"Siapakah penduduk setiap pintu?"
jwb Jibril,"Pintu yg terbawah utk org munafik dan org kafir setelah diturunkan mukjizat Nabi Isa AS serta keluarga Firaun sedang namanya ,neraka al-Hawiyah.

pintu ke2,tempat org musyrikin bernama Jahim, pintu ke3 tempat shobi'in bernama Saqar,pintu ke4 temapat Iblis dan pengikutnya dr kaum Majusi bernama Ladha , pintu ke5 org Yahudi bernama Huthomah,pintu ke6 tempat Nasara bernama Sa'eir."
kemudian Jibril diam krn segan pd Rasulullah shgg ditanya, "Mengapa tidak kau terangkan penduduk ke7?"
jwb Jibril, " Di dalamnya orang yang berdosa besar dari umatmu yang sampai mati belum bertaubat."

Maka baginda jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu sehingga Jibril meletakkan kepala baginda di pangkuannya sehingga sedar kembali.

Sesudah sedar,baginda bersabda,"Ya Jibril, sungguh besar kerisauanku dan sgt sedihku, apakah ada seorang daripada umatku yang akan masuk ke dalam neraka?"
Jawab Jibril: " Ya,iaitu orang yang berdosa besar dari umatmu."
Kemudian Rasulullah SAW menangis, Jibril juga menangis.

Baginda kemudian masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali, dan tidak berbicara dengan orang. Bila sembahyang, baginda sering menangis dan meminta keampunan kepada ALLAH SWT.