23.6.16

what we did after the last class of the last posting of the final year in library iium kuantan. FREEZE!!!!

post CPC colorectal cancer class....
making a video as a memorable thing to keep and watch again one day.

video video
too many things we have experience within this  7years life in medical school...

terima kasih semua... minta maaf atas segala salah dan silap secara sengaja atau tidak sengaja.. may ALLAH bless all of us.... all the best for the upcoming end block exam and final professional exam!!!


with Mr Mizam our surgeon and our uia's senior!





 my geng bas sekolah..everyday carpool together to the class and hospital!!!



tired. went back to hostel. wefie with prof roszaman behind us!!!!
and another one car...our tired classmate sleeping while waiting at the trafficlight!


last video before our last class!!!
in multipurpose room iium library kuantan
video

22.6.16

my favourite song

video

its real!

an orang asli presented with jaundice, abdominal pain, and fever.

guess what?

if you do not take the social history properly, you cannot rule out ascariasis as the cause of her illness.

i ask her, she lives in kebun, perigi as the source of water and she does not have any toilet.
eating without properly wash her hand.


after ERCP, she was diagnosed with ascending cholangitis secondary to ascariasis!!! he eosinophils also elevated.

ok, case reported

18.6.16

collection of my posts in fb

i have 2 FB. making another fb, to open some study stuff during exam.. now no more use because we already share study stuff trough telegram.
 not going to confuse my friend. will be deleting the old FB soon.how to delete your FB? http://deletefacebook.com/

just something memorable things to paste here. will be missing the posts that i shared trough my old FB. but its ok. past is just the past. lets create new and sweet memory again!!!


**Malam oncall wad sakit mental.
Bual-bual dengan pesakit perempuan.kawan pun perkenalkan diri dengan nama samaran.
Belum sempat turn saya perkenalkan diri sendiri,dia dah tanya."awak?"
Dia pun baca nametag, "A.M.A.L.I.N.A. oh amalina yeh.amalina yang pandai tu ke?yang ada banyak A tu?dia ada..(sambil mengira jari dia sampai nombor 11) yang dapat 11 A tu? Banyaknya A awak.macam mana awak belajar?"
Banyak kali dia puji. Jadi saya pun cakap. "Tak,saya amalina lain.bukan amalina yang banyak A tu.."
Borak sekejap je sebab waktu tu dia macam tak berapa tenang. Jadi saya pun minta izin pergi tempat lain.
Hari ni lepas 5 hari berlalu,kawan pergi ward. Pesakit tu dah bertambah baik. dia nampak kawan, dia pun tegur.
"Eh awak juita kan? Kawan awak lagi sorang, amalina mana?"
*terharu kejap walaupun patient sakit.tapi ingatan dia kuat. Malah dia lagi pandai dan mengingatkan kita..
"doc K ajar saya baca ya ghafar...ya qahar..ya fattah..."
saya pun sambung "ya alim"
Dia pun kata," tak ...mana ada ya alim"
(Apa yang kita sampaikan,patient boleh ingat. Lagi bagus dari orang yang sihat. jadi jangan ada stigma terhadap pesakit mental ni.even diorang azan dan mengaji pon lagi sedap dari suara dalam TV tu. Kagum kan.**




**How many of you had covered quran's translation from cover to cover?
Interesting to learn every surah which has the story behind it that we should take it as a lesson so that we are not repeating the same mistakes like previous nation.
(By Dr. Razali,radiologist in iimp class.)

*thanks doc for the reminder. Just amazed with him even how busy he is, he already spent 3years learning the tafsir...**

** Marriage does not guarantee you will be together forever, it’s only paper. It takes love, respect, trust, understanding, friendship and faith in your relationship to make it last.**
**“Barangsiapa yang mendo`akan kebaikan bagi saudaranya (sesama muslim) yang berjauhan, melainkan malaikat akan berkata: ‘Aamiin dan bagimu kebaikan yang sama.’ (HR. Muslim: 2732)**


**dr psychiatry bercerita tentang perbualan dia dan pesakit.
Doktor: awak ada rumah tak?
Pesakit: ada.
tapi Bila pergi home visit rumah pesakit tu.Yang ada cuma satu tiang je.
Rupanya itulah rumah yang dimaksudkan. :(

Bersyukur dengan rahmatNya didunia ini.**


**
Assalamualaikum. .nak jumpa A (3rd year junior) boleh?
Kawan A datang.oh dia takda..awak ni 1st year ke?
Tak..
Second year?
Tak..
Habis tu?
5th year..
Oh....krik3...dia malu jap.
* muka macam budak2 kot..**






Sepanjang hidup saya.first time jumpa orang yang senyum 24 jam. Tengah mengajar pun memang sentiasa senyum. Students tak faham pun senyum. Dari awal sampailah habis kelas memang senyum je. Dah habis kelas pun senyum.bMemang orang tu gifted Allah bagi muka sentiasa senyum. :) patients pun tenang tengok muka doctor


** Kita takkan merungut bila tahu semua perkara tu hanya sementara sahaja. Ya dunia ni sementara saja. Bear with it. Tapi kita akan terlupa dan terus tenggelam bila tiada orang sekeliling yang sudi mengingatkan kita.**

**Bila kita nak A. ALLAH bagi B.
Semua ketetapanNya adalah yang terbaik.**

**Nur Amalina feeling like a statistician.·
Cohort study. Multivariate. Relative risk. Poison regressions.
Kenapa lelaki terror bab2 ni?
Samsul Draman perempuan good at verbal task,memory for object location,fine skill and sharing on everything**
** Spread the love.then u will become adorable. Pesanan untuk diri sendiri....
Tak mohlah jadi garang**

**Masuk kedai perabot ,
Ada 2orang anak tokey kedai. Umur dalam bawah 9tahun.
Sorang duduk meja depan,buat kira2.
Sorang duduk meja hujung, buat homework english.
*aku kecik2 dulu,petang2 selalu pergi padang kot,duk main guli,main ting2,main getah,main roda blade,main gasing,main baling selipar,main galah panjang. Macam2lah ;)
rajin anak depa study di sore hari..**

**Kenapa manusia jiwanya kacau?
Syaitan sentiasa hasut hati dan jiwa manusia.
Apakah kehebatan quran?
Banyak.antaranya:Alquran diturunkan sebagai penawar didada(hati) manusia.
Nabi berpesan didiklah anak kamu 3perkara.
1)Cintai nabi
2)Cintai keluarga nabi
3)Didiklah anak kamu baca quran.
Mungkin lepas ni bila tension ke stress ke buka quran.kena sentiasa berdamping dengan quran.**


**Sesungguhnya quran diturunkan pada malam lailatulqadr.
dalam hadis sohih: laitulqadr adalah pada malam 10 terakhir.
Tetapi kenapa nuzul quran disambut pada 17ramadahan?
Quran diturunkan pada 3peringakat.
Peringkat pertama pada luh mahfuz(surah buruj)

Peringkat kedua dibaitul izzah.(langit pertama)
Peringkat ke3 melalui jibril kepada nabi.
Jadi kenapa 17ramadhan kita menyambut nuzul quran?
Surah alanfal ayat 41:pada peringkat pertama quran diturunkan pada Hari furqan (hari pertempuran perang badar 17ramadhan.)**


 

 **Siang tadi saya di ingatkan balik...
Bro: cuba anda semua sekarang fikirkan seseorang yang dibenci semua orang.sekarang ni semua orang tengah marah dia..kutuk dia... bayangkan...memang ramai sangat tak puas hati dengan dia..ok rasanya semua orang fikirkan orang yang sama...
Tapi nanti kat akhirat nanti,kira hairan.eh kenapa dia masuk syurga level lagi tinggi dari kita??kita yang teruk sekali..(nauzubillah)
*sebab kat dunia,ramai sangat kutuk dia... sekarang habis semua pahala orang ramai dapat kat dia..sampaikan dosa dia pun dapat ke kita...
‪#‎pentingnya‬ jaga percakapan.**

** Tadi pelajar jordan kongsi pengalaman dia yang ziarah yaman,hadhramaut. 24 jam orang mengamalkan sunnah. Terjumpa seorang pakcik pakai tongkat di tepi jalan. Ditanya mahu pergi ke mana. Dia nak pergi solat terawih 100 rakaat.disana semua pakai jubah putih berserban. Membawa kayu sugi sentiasa. Perempuan tak nampak muka.semua berniqab berpurdah. Saya suggest siapa nak belajar kat sana memang bagus.ilmu dia memang terbaik. Tapi cuma sijilnya saja tak diiktiraf di malaysia.**

** Saya ada seorang lecturer berumur hampir 70 tahun. Dia masih mampu mengajar. Kadang2 bedside teaching dekat hospital sampai 4hari berturut2. Sangat impress sebab dia masih kuat lagi dan paling penting ingatan dia dalam ilmu medic ni pon masih power. :)
Kena bersihkan hati n fikiran supaya ilmu tak mudah lupa.**


When u sad,remember it just a temporary.
When u happy,remember it just a temporary.
When u r in pain remember it just a temporary.
Yeah everything is just temporary.

my beautiful niece

 

 


first time jumpa QURAN kat chalet

 




 

Saya di kesempatan ini ingin memohon maaf kepada semua yang mengenali diri ini diatas segala salah dan silap yang sengaja atau tak disengajakan.moga amal ibadah kita diterima. May Allah bless.


  
Everyday is wardwork. Trying to find interesting case and do clerking.
But we often forget that visiting the sick is sunnah.
Hope we can reduce their pain by saying
"Bersabarlah kerana Allah maha mengetahui hikmah disebaliknya"
"Sakit itu penghapus dosa"
"Semoga Allah menyembuhkanmu."





  
We r struggling 4 dunya.but we often forget bout the akhirah :(
  
Ask Allah. He will answer u. And everything he gives is the best 4 u. Trust it.

 

Al-quran paling comel,semua page ada!bila baca ciliary muscle will contract and lens become convex.betul x?

*jom khatamkan satu quran ramadhan ni!
 


Poster bertemakan sunnah rasulullah.. saja-saja masuk pertandingan waktu mawlid uia kuantan yang lepas,dapat hadiah saguhati. =p
  
"Yaumul jumuah yaumul aid" friday is the hari raya....My physiology lecturer, always talk about balance,he always reminds us.
1. everything in life need to be balanced.
2. Make us ponder why Allah swt create things like that.
3.Everything created by Allah has the hikmah behind it
4.and treat your patients wisely as Allah will ask you, don't you remember what dr ahmad kait told you in the class????.

#the best profession is a teacher who spread the good knowledge.


 
  


Medical lecturers always have islamic input in their lectures.thats the thing i like being in UIA. =p
 


The best speaker in comparative religion..just like ahmad deedat...come and grab this opportunity. Its hard to have him in Malaysia =p

 
normal cell tengah senyum.tapi bila damage occur cell jadi sedih.parent dia p53 xdapat membantu.akhirnya cell bertukar wajah yang jahat iaitu cancer
  
Here we are..Jazakallahukhairan khasiran to @athirahhamzah91 and family...banyak sangat juadah raya..roti canai pun ada! ;) terima kasih daun keladi tahun depan raya lagi. Tahun depan palpitation nak pro exam... hehe ..Here we are..Jazakallahukhairan khasiran to @athirahhamzah91 and family...banyak sangat juadah raya..roti canai pun ada! ;) terima kasih daun keladi tahun depan raya lagi. Tahun depan palpitation nak pro exam... hehe 
Salam jumaat penghulu segala hari~
16Ramadhan .jumaat yang ke3... YaAllah bantulah aku dalam mengingatiMU mensyukuri nikmatMu dan memperbaiki amal ibadatku...
 
Selalu berdoa minta keampunan. Selalu zikir
Lailaha illallah. Minta Allah untuk masuk ke syurgaNya dan dijauhkan dari azab api neraka. -dr sayuti
*bersihkan hati sebelum masuk dalam bulan barakah. Ahlan wasahlan ya ramadhan.moga Allah sampaikan kita kepadanya. InshaA
llah.


Beruntung nya menjadi pengajar apabila mengunakan setiap peluang yang ada untuk berkongsi nasihat. Antara nasihat-nasihat yang diselit dalam kelas besama ear nose and throat ENT specialist di uia.

1.Belajar tentang anatomy of larynx.doctor kaitkan tentang
Allah tak terima taubat seseorang apabila nyawanya sampai ke hujung halkum. Itulah larynx.
2.Vocal cord untuk phonation. Mengeluarkan suara. Paling bagus kita bertajwid ketika membca al-quran.

3.contoh-contoh penyakit telinga dan pada lidah yang Allah bagi adalah antara kafarah kepada manusia yang suka mengumpat dan dengar perkara sia-sia.
4.pharynx. dikenali sebagai aeropharyngeal airway. Merupakan saluran untuk pernafasan dan juga saluran untuk makan. Dimana ketika makan, untuk lalu saluran pharynx ini tak sampai sesaat pun makanan melaluinya. Dan pada masa yang sama pernafasan akan terhenti seketika ketika makanan melalui saluran ini. Yang mana setiap hari manusia makan, saluran ini berjaya menghalang makanan daripada termasuk ke dalam saluran pernafasan. Sangat besar bezanya antara hidup (nikmat dapat makan dengan baik)atau mati(kerana makanan termasuk dalam saluran pernafasan) *blessing is countless. nikmat yang mana kadang manusia tidak sedar akan kehadirannya *menjaga mulut daripada mengumpat. Terutama bila dah kerja nanti. Jangan umpat patients sendiri dan juga rakan sekerja yang lain. *ingatkan patients tentang solat.bukan sekadar bertanya pakcik macam mana nafas,makan ok, buang air ok? Luangkan juga masa untuk bertanya tentang solat.Dan Instead of bertanya, pakcik dah solat? Better tanya, pakcik solat dekat mana tadi.

 
Nak pergi hospital.parking tepi longkang.suddenly,hp kawan jatuh dalam longkang.panggil seorang uncle dekat renovation house berdekatan.dia datang bawak cangkul.dia pun ukur kedalaman air. Pastu dia terus turun. Celup tangan dia dalam air yang hitam sangat.tak nampak apa2.jumpa!!!
Bila bagi duit,dia kata,tak apa...dia cuma minta kalau dia datang hospital nanti tolong rawat dia... ; )
 

kosong...kosong..kosong...
Hati ini kosong...jauh dipukul ombak...
Tiada yang datang menyelamatkan..hanya iman dihati menjadi kekuatan...
remind my self again!
#beclosedtoAllah
 

hadis Rasulullah SAW yang di riwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. : setiap pekerjaan yg tidak dimulai padanya dengan ucapan Basmalah, maka pekerjaan itu akan terpotong & terputus (iaitu cacat & kurang keberkatan dan rahmat)” bismillahirrahmanirrahim. Habis sudah cuti,moga Allah permudahkan untuk posying forensic dan orthopedics!Doc: Interpret the ECG.
Student: "Allah in patient's heart."
Doc:cantik ECG dia.takda penyakit hati. InshaAllah boleh tambah lagi 1..
Masjid sultan haji ahmad shah. Uia kuantan. Moga hati sentiasa ingat padamu yaAllah.ameen

 


 Ada orang potong rumput malam2. Masih kuat bekerja.mungkin dia mencari duit lebih.kita pulak masih rasa tidak mencukupi.

Ada orang tak dapat belajar bidang yang dia nak. Kita pula stress kena belajar banyak2.

Ada orang tak boleh tidur malam. Kita pulak rasa tak cukup tidur 1malam.

Ada orang sakit sampai tak boleh berjalan.kita pulak asyik mengadu kepenatan.

Ada orang sedih pabila ditinggalkan pasangan. Kita pulak sibuk mengadu tiada berteman.

kisah kita takdelah sesedih mana. Rupanya ade lagi yang menderita.
Jangan pandang mereka yang diatas. Tetapi
Pandanglah mereka yang dibawah. "Hanya sedikit hambaKU yang bersyukur."
Moga kita termasuk dalam golongan yang sedikit itu.ameen.

Whoever says subhanallah wabihamdih 100times a day will be forgiven all his sins.even if they were as mich as the foam of the sea.(bukhari)

  
Malam semalam, jumpa dengan maknyah2 kat lorong2 area kuantan. Diaorang semua dah tau dah kalau nampak pajero putih memang diaorang akan lari. Tapi semalam ada haji bakri@kak jun. jadi haji bakri ni minta diarong jangan lari. Haji bakri ni dulu seorang ibu ayam.dan sekarang ni dia tak pernah putus asa ajak kawan2 dia ni untuk kembali ke pangkal jalan. Boleh dikatakan semua layan kedatangan kami dengan baik walaupon diorang cuak dan takut sebab ramai sangat serbu. Ada yang menceritakan "saya dah solat tahjud dah.dah berdoa oh ya Allah kau kurniakanlah rezki yang melimpah ruah.tapi xmakbul pon doa sampai sekarang". Ye memang susah nak bagi diaorang ni faham.kita hanya mampu menolong dengan memberi sedikit nasihat. Memang semua ibubapa keluarga yang dipersalahkan bila anak2 ini tak menjadi. Memang betul peranan ibubapa sangat penting dari segi nasihat didikan agama. Kerana anak2 ni memang dari kecik lagi perlu dilayan.dinasihati. ye jangan pernah jemu untuk menegur anak nanti. Bukan masalah doamu itu tak dimakbulkan. Ia cuma cepat ataupon lambat.Allah akan bagi pada masa yang sesuai.Allah tau bila terbaik untuk bagi rezki tu semua. Hidup ni Bukan sekadar doa dan pelbagai permintaan duniawi yang kita minta.tapi perhubungan dengan Allah. Peliharalah solat kita.walau susah mana pon.walau sesakit mana pon.walau malas mana pon.kalau kita jaga hubungan dengan Allah.insha Allah urusan kita didunia ni dipermudahkan. You have a choice dont blame the others. Moga satu hari nanti Allah ketuk pintu hati kita semua untuk kembali kepadanya.walau banyak mana pon dosa kita.sesungguhnya Allah itu maha Pengampun dan menerima taubat hambaNya.

#Thanx to my family teachers and friends yang banyak mendidik saya
 
"Bestnya dia dah grad,aku belajar lagi"
"Bestnya dia dah kerja,aku pon tak habis belajar lagi"
Manusia sentiasa pandang kepada orang yang lebih daripada mereka.sedangkan masih ramai lagi mereka yang tak mencapai seperti apa yang mereka kini ada.
YaAllah bantulah kami dalam mensyukuri nikmatmu.


Everything is about religion and best manners.its not about money. Its not about good features.its not about position. If u choose religion first, u wukl find ur happiness #everafter 
Everything everywhere everytime.... just pray and ask from the creator....#solattiangagama

Barangsiapa yang berselawat ke atasku(nabi Muhammad s.a.w) nesxaya Allah turunkan rahmat ke atasnya 10kali ganda. (Hadis riwayat muslim)