6.8.10

anaerobic respiration

petang tadi belajar tentang anaerobic respiration ..
salah satunya adalah fermentation..yang mana mostly berlaku pada yeast..
ok,cerita pasai ni sebab berkenaan alcohol,

sebagai contoh tapai,,,tapi saya tak pernah makan tapai,jadi tak tahu la rasanya macam mana,
tapai kalau dibiar lama-lama akan ada air2 kan?kalau dah jadi macam tu jagan makan..itu adalah alcohol sebenarnya.... sir yang ajar bab ni tadi,he said dulu2 he was a non muslim,and memang dia pernah rasa air dari tapai tu memang rasa arak..macam berangin gitu, and now dia muslim and dia kata itu arak jadi jangan la makan kalau tapai tu dah produce air(alcohol)..ok tu je nak bagi tahu.. =p