26.6.14

being a generous doctor

salam,
you know, today i would like to write about one of my clinical lecturer. we called him mr faidzal.
during my foundation,he was the one that interviewed me before passing me to enter medical course. my pointer was 3.9 that time and we need to attend an interview to  make sure that we are really taking medical course because of our strong passion towards this career. today, in paediatrics ward when i'm observing some procedures, the HO in that procedure room told us that they are very tired, and they said that they cannot cope it anymore and being a housewife is the best thing rather than working in hospital.
its make me feel down... ok akak.. lemah pulak saya dengar kalau akak2 cakap macam tu.. =(

but its ok,
lets change the topic today.
i just want to share this story and i hope one day when i become a doctor i will not forget about this
.to become a generous doctor. my lecturer mr faidzal. he was very kind.

i know some story about him from my friend who was doing surgical posting that time. one of his patient who is very  very very poor but need to do "fistula" for haemodialysis. that patient also had no transport to come to hospital. he refused to do the fistula just because he dont have money. but then mr faidzal was very concerned about his patient and he was willingly to come to the hospital which was nearest to that patient's house area and he sponsored him.the fistula was done to that patient.

you know, sometimes we need to sacrifice our money, our energy for people in need. i hope one day, if i have a chance and have a better life, i should never forget about this thing. just to help people. as we make people's life easier in this dunya Allah promised that He will make our life easy in the akhirah.
ok have a nice day. =p

25.6.14

last posting paediatric 3rd year . HTAA.

alhamdulillah atas segala nikmat kesihatan dan segala nikmat yang diberi oleh-Nya.

hampir setahun tinggalkan blog ni. kerana lupa email dan password. =p

lagi 4 hari ramadhan akan tiba. tahun ni umur pon makin meningkat.  ;p
many things i learnt in hospital. dari patient, dari doctors, dari kawan.
hari ni, ada adik ni dia sakit "end stage of renal disease secondary to focal segmental glomerulasclerosis."
saya duduk bertentangan dengan katil adik tersebut. adik ni dia datang ke katil berhadapan dengan dia dimana saya berdiri disitu,kemdian dia pandang saja adik yang sedang makan roti sardin yang disuapkan oleh mak nya. dia pandang dan pandang. tiba2 dia datang kat saya dan kata ''dokter, belikan saya roti sardin''. oh adik ni craving rupanya tu dok tengok orang makan. bila ditanya,rupanya tengahari tadi dia tidur dan tak makan tengahari. parents dia pon tiada bersama dengan dia.saya pon pergilah belikan roti sardin, then my friend called ajak balik. lepas naik lif,oh i was like oh beli roti sardin je? nape tak belikan air sekali untuk dia. errrkkk. takpe dia pon kena "restriction of fluid". bila sampai ward kenanga 6c. saya pon bagilah adik ni roti sardin. waktu ni dia tengah fokus main candy crush.salah sorang kawan saya bagi dia main handphone .. dia pon pandang saya.senyum,dan "terima kasih". eh adik ni tadi lapar,dapat game terus lupa roti sardin tu ya..
saya pon amik peluang tanya dia,badan dia kecik je,kurus,tak tinggi.umur 7tahun. saya tanya," Danial sakit apa?" dia jawab "sakit buah pinggang". dalam hati,pandai adik ni. dia cakap, " perut jadi senak bila sakit"
saya pon tanya, "buah pinggang danial kenapa?" "danial tahu ke danial sakit apa?" dia pon jawab "potassium rendah" wah hebat adik ni. baru darjah 1 dah tau macam sudah faham apa sakit yang dialaminya..

 jika nak dibandingkan dengan pesakit-pesakit di hospital ni.....Allah beri kita kesihatan yang baik. alhamdulillah..sesungguhnya nikmat kesihatan itu baru dihargai apabila datangnya sakit.
sekadar disini perkongsian untuk hari ini.=p

selamat menyambut kedatangan ramadhan . sesunguhnya berbahagialah mereka yang dapat bertemu dengan ramadhan kerana banyak ganjaran yang dijanjikan ALLAH. jom kita merancang ramadhan ni, harapannya agar dapatlah khatamkan 30 juzu', solat terawih penuh....tadarus.. kalau ikutkan batch saya di uia ni, 2tahun berturut-turut pihak masjid minta batch kami tolong apa yang patut untuk persediaan iftar di masjid, kawan batch kami juga dilantik jadi imam terawih, bilal... jadi tahun ni? ada yangposting O&G ward bersalin,oncall malam-malam. tak habis conduct 10 baby lagi. hurm moga urusan mereka dipermudahkan. dapatlah fokus untuk berterawih nanti. and saya 2minggu waktu ramadhan ni kena posting di Hoshas. maka akan merinduilah terawih di masjid UIA ni sekejap. harap-harap dekat temerloh sana mudah untuk pergi berterawih di masjid atau surau yang terdekat.