15.11.10

apa tindakan anda?

salam semua..
rasa macam malas je nak update blog sebab macam tak ada orang baca je rasa..
tapi..
tidak!!!
sebagai khalifah kat muka bumi ni,saya mesti jaga agama saya,
maksud saya wajibnya bagi kita laksanakan amal makruf nahi mungkar..

saya ni bukan la perfect sgt.
tapi insyaallah doa-doakanlah saya istiqamah ye untuk jadi lebih baik dari masa ke semasa..

ok sekarang ni, jika nak di bandingkan dengan zaman jahiliah..
zaman kita ni lagi teruk..
tahap islam zaman jahiliah boleh dikatakan 0..
tapi..
zaman kita ni dikira negative....
tengoklah sekarang anak luah nikah,bunuh mak,bunuh ayah,macam-macam..
banyakkan?
jadi apa tindakan saya dan anda?

kalau kita asyik cakap,
"aku ni bukan nya baik sangat,pastu nak nasihatkan orang macam la orang dapat terima..''
tapi sampai bila kita nak biarkan perbuatan maksiat tu makin berleluasa..

ALLAH berfirman dalam surah AL-A'SR.

Demi masa! Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka yang berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran


kalau anda nampak saya macam makin teruk ke tak salah anda nasihatkan saya,
tapi mestilah dengan cara berhikmah
nabi pon berdakwah tanpa marah-marah dan berhikmah..
baru orang dapat terima,
tapi kalau dia tak dapat terima nasihat kita,
nak buat macam mana..
kerana hidayah tu milik Allah..

kadang-kadang saya pon tak kuat nak nasihatkan orang..
tapi tak pelah saya jadikan blog ni sebagai tempat berdakwah kadang2 termerepek kat blog jangan layan sangat ye..

saya pun takut kalau selama ini ibadah tak diterima Allah ..nauzubillah,..
kadang-kadang kita tak jaga hubungan dengan mak ayah pun susah..
sebab keredhaan Allah terletak pada keredhhaan mak ayah..

baik saya janji nak improvekan lagi diri yang tak berapa baik ni!!!!!insyaallah amin..
doakan saya ya..
mintak maaf kalau sepanjang saya berkawan dengan anda semua,
ada kecil hati ke,mengumpat ke..apa ke..
mintak maaf sangat2!!!
kadang2 kita tak sedar kita buat dosa...
sebab dosa tu zaman sekarang macam di pandang ringan je!
ishh amalina,ingat2 jangan macam  tu...


ok last sekali kita semua tahukan hadith ni..
kita nak selemah lemah iman ke?tak nak kan..
jadi anda yang menentukan nak jadi pilih terbaik ke tak nak..
moga kita semua dilindungi Allah dunia akhirat amin

Rasulullah s.a.w. :

"Barangsiapa di kalangan kamu melihat kemungkaran, maka cegahlah ia dengan tangan. Jika tidak tidak mampu, maka cegahlah ia dengan lisan. Jika itu juga di luar kemampuannya, maka cegahlah dengan hati Sesungguhnya (mencegah dengan hati) selemah-lemah iman."
(hadith Riwayat Muslim)