23.8.11

cuti 3bulan hampir berakhir!

kelas ting 2 aliran agama (2KAA) nice to be with them!
assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh,

 waaaaaaaaaaahhhh cuti tinggal lagi 2minggu dan penantian yang selama ni ditunggu-tunggu bakal jelma jugak akhirnya.insyaallah. =p nak masuk main campus la!(agak ketinggalan sikit dari member2 yang lain). takpe-takpe ada hikmahnya.hanya Allah yang tahu.

kini tinggal 7hari lagi puasa. kita dah kat 10malam terakhir ni, doa-doalah moga Allah rezekikan kita lailatulqadar iaitu malam yang lebih  baik lagi daripada 1000bulan. amin

best kan cuti? bila cuti lama sangat kita rasa nak cepat masuk belajar. pastu bila belajar lama sangat kita nak cuti.

cuti yang lama kali ni alhamdulillah dapat jugaklah kerja.
kali ni kerja kira profesional sikitlah daripada kerja lepas spm dulu.
jadi cikgu ni best kan?dahlah dapat balik awal......
then yang paling penting dapat share ilmu yang dia ada.
nanti bila mati, bekalan dia tak putus-putus.
sebab dia share ilmu yang dimanfaatkan
bila anak murid dia jadi cikgu pulak,
ilmu tu diturunkan lagi,hurm lagilah beranak pinak pahala dia dapat..hehe

ok,saya jadi guru ganti bahasa arab komunikasi.....
best jugak dapat recall balik kalimat2 yang pernah belajar dulu.
awal-awal sebelum nak ajar tu cuak la jugak.mana taknya dah tinggalkan 2 tahun bahasa arab nih..
memang sayang sangat2 tak sambung arab tinggi waktu spm dulu.
sekolah sains kan tak ada arab(sebenarnya saja je masuk sekolah sains sebab tak nak sambung arab) ish2~
tapi memang seriously korang akan menyesal kalau buat macam ni. betul..betul..
sebab kita dah ada basic arab tapi tak teruskan memang sayang.kalau tak insyaallah baca quran pun boleh translate or faham terus. kan best tu?

sepatutnya saya jadi guru ganti dalam sebulan setengah urm gaji dia okla tak sebanyak orang yang kerja kat kedai cenderamata kat tasik puteri ni.saya tanya akak tu,"kak kerja kat sini brapa gaji dia?" dia pun jawab, "RM1200" waahhh banyak tu!!!!
ok tak pelah tak kisah pun asalkan saya dapat rehat kat rumah lagi lama dari dia hehe

waktu dalam kelas,first time macam jadi cuak bila tiba-tiba ada student perempuan datang,
pastu dia kata ,"ya muallimah, ismah lil khuruj ilal mirhad."
urmm.. saya pun angguk jelah..sebab tak terfikir nak jawab,"naam" ke "limaza?" ke.
wah,bagus betullah dorang ni,dah praktis cakap arab dari sekarang lagi!!
then,tahun pmr sekarang ni,bahasa arab komunikasi dia dah start kena buat insya' ataupun karangan.
urm,saya dulu mana ada karangan-karangan ni,setakat soalan bergambar pastu bina dalam 5 ayat berdasarkan gambar tu bolehlah.
tapi tak pe, ni permulaan diorang supaya tak terkejut bila kena buat karangan panjang2 dalam arab tinggi nanti.kalau teruskan arablah waktu spm nanti.moga-moga diorang teruskan amin.

ok,waktu start kerja je dah kena tanda kertas periksa bahasa arab form 1,2,3dan pendidikan islam form 5. kertas arab lah paling makan masa nak tanda. kadang-kadang baca jawapan diorang ni tergelak-gelak haih.
contohnya soalan suruh translate dalam arab.translate ayat berikut, "menyuruh kawan diam dalam kelas"

bila baca jawapannya, senang nya dia jawab  "sshhhhhh!!!!!" macam tu je.amboi2 pandai beno diorang taram kan.

ok yang geramnya bila tanda kertas periksa pendidikan islam, yang kosong tu ha sekejap je tanda.tapi yang tak geti jawab tu menambahkan kemarahan bila dia jawab
  1. entahla saya pun tak tahu
  2. entahlah saya pun tak tahu jugak
  3. entahlah lagila saya tak tahu
aish geram tak geram tak?? rasa cam nak koyak koyak je kertas budak tu.... huhu
jadi adik-adik sekalian janganlah sekali sekala buat macam ni dalam periksa ya.ini akan menambahkan lagi temperature si pemeriksa.kalau tak tau pun lebih baik biar kosong daripada jawab macam ni..

ok,yang bestnya dapat pergi kem arab jadi pengalaman sebagai guru pengiring hehe
bila jadi guru pengiring ni,baru terasa susah jugak sebenarnya,bila ada apa-apa2 je mesti students datang tanya kat kita. ada satu kes ni kelaka beno, sorang student ni menagis-nangis selipar dia hilang.pastu dia marah-marah.dia kata"saya susun selipar elok-elok je,diorang yang sepahkan selipar saya.kalau ye pon jangan la main buang je selipar saya"
urm,kes ni dia ingatkan selipar dia kena campak sebab tak susun.
tapi,bila tengok-tengok balik, cikgu tu campak 3 selipar je pon..
punyalah kawan dia cari,carik punya carik
rupanya ada ustazah ni tengah pakai/pinjam selipar dia.aishh sabo jela, daripada nangis bagai nak rak,terus tergelak-gelak pulak...

yang beratnya ganti tempat ustazah ni sebab dia jadi guru kelas,jadi saya pon kenalah key in segala markah peperiksaan diorang, benda bertambah susah bila kita dah buat kerja tapi masalah komputer.sabar jelah. markah terbaru dah save tapi bila on balik update markah2 yang lain,markah yang dulu2 dah dibetulkan jadi tak betul balik. tak pelah buat-buat faham jelah cerita ni. urm ,begitulah cabarann2nya. selamat lah waktu hari terbuka parents diorang ni ok2 je. takpe!yang penting saya dah betulkan semua markah tu balik untuk kali ke4.!!!!!  fuuuhhhhhh penat kot

jadi guru kelas jugak kena drive bawak students pergi shopping2 beli barang untuk hari kesahawanan.wah banyak betul benda kena buat waktu jadi guru ganti time tu.
ok,yang takutnya,waktu jual kupon,jadi dah abis jual kiralah duit. sepatutnya duit tu kena ada RM5** pastu kira punya kira,ada RM 300 dan selebihnya duit singgit-singgit.dah cuak.jangan tak cukup sudah.dahlah gaji sampai la ni pun tak dapat macam mana nak ganti nanti? alhamdulillah memang tepat-tepat pun duitnya! =p
lagi 1 yang tak dapat diterima akal,tak pasal-pasal saya kena amik gambar jadi guru kelas diorang untuk masuk dalam majalah sekolah. huhu kesian ustazah guru kelas sebenar,tak dek gambar dia untuk kelas tu.

ok,tiba-tiba orang pejabat panggil dia bagi surat kata kerajaan bagi kerja sebulan je.fuhh lepas dia cakap tu,patutnya rasa sedihlah dah tak kerja.tapi muka happy bebeno sengih memanjang sebab tiba2 dapat cuti!
then,lepas sebelun cuti,sekolah panggil ganti cikgu lain pulak sebab dia accident,tapi saya ganti 2 minggu jelah..kali ni memang PALING BEST!!! kerja nya terlampau relax sangat daripada sebelum ni. balik pun pukul 12 setengah sebab bulan puasa. yang kena ajarnya subjek geografi je.untuk 2 kelas je! yang waktu selebihnya masuk je kelas tu duduk tercegat kat meja tu. yelah sebab subjek PJK je kot? =p
takkan nak bersukan waktu puasa2 ni.marah mak bapak nanti hehe

hm..begitulah pengalaman yang dapat dikongsikan.cewah. ada lagi..ada lagi...!!!
cuti ni,saya dah pergi kursus kahwin.hurm bosanlah jugak duk dengar ceramah kahwin tapi bukannya nak kahwin lagi pon.huhu

ok,kesimpulannya, jadi surirumah lagi best, sebab memanjang duk kat rumah. =p
tapi yang terbaik adalah manusia yang dapat memberi manfaat pada yang lain and manusia yang dapat bagi ilmu yang memanfaatkan. wallahualam.

semoga baki cuti yang ada ni,kita semua dapat guna sebaik-baiknya sebelum dah tak ada dah cuti 3 bulan macam ni bila dah start belajar nanti!!!!!   mari rebut peluang lailatulqadar untuk 10 malam yang terakhir ni ya!!dan yang penting jangan lupa khatamkan al-quran at least sekali dalam bulan barakah ni.insyaallah.