1.9.10

lailatul QADAR

alhamdulillah..
ALLAH MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG...
kita umat NABI MUHAMMAD S.A.W sangat-sangat special sebab Allah bagi kita MALAM YANG SANGAT SANGAT SPECIAL.. kita tak seperti umat dahulu yang boleh hidup beratus-ratus tahun dan banyak masa untuk amal ibadat...maka Allah hadiah kan kita lailatulqadar...iaitu SALAH SATU DI antara 10 malam terakhir dalam bulan ramadhan..


hadis ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, beliau berkata bahawa Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa Sallam beri’tikaf di sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan dan beliau bersabda:“Carilah Lailatul Qadar di (malam ganjil) pada 10 hari terakhir bulan Ramadhan.”
(Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim )

sebab apa special sangat lailatul qadar..

sebab Allah turunkan barakah melimpah ruah pada malam yang mulia itu....setiap zikir yang kita lafazkan seolah-olah kita BERZIKIR SELAMA 1000 BULAN bagi setiap lafaz...



malah Allah telah berfirman terang dan nyata dalam

surah AL-QADR:ayat 1-5..

"sesungguhnya Kami telah menurunkannya(al-quran)pada malam qadar.
dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?
malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan.
pada malam itu turun para malaikat dan Ruh(Jibril)dengan izin Tuhannya untuk mengatur semua urusan
sejahteralah(malam itu) sampai terbit fajar.''

lailatul bermaksud malam...
qadar??mengapa qadar?ada 3maksud..
1)penentuan/ketetapan: pada malam itu Allah memperincikan lagi takdir kita yang sejak azali lagi sudah tertulis di luh mahfuz..

2)sempit: bumi menjadi sempit dengan kedatangan para malaikat seawal waktu maghrib
di mana pada keesokan harinya cahaya matahari kemerah-merahan tidak terik dan tidak menyengat kulit..

3)malam yang penuh barakah seolah-olah amal ibadat yang dilakukan pada malam itu seperti dilakukan 1000bulan...

“Sesungguhnya Kami menurunkan pada suatu malam yang diberkahi dan sesungguhnya Kami lah yang memberi peringatan. Pada malam itu dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah, (iaitu) urusan yang besar dari sisi Kami. Sesungguhnya Kami adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”
(ad-Dukhan, 44: 3-6)


Rasullullah s.a.w pada hari biasa beribadah sampai bengkak kaki..pada lailatulqadar lagilah nabi sangat menghargai malam itu iaitu hadiah dari Allah..

Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anhu,
“Adalah Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa Sallam apabila memasuki sepuluh hari (terakhir bulan Ramadhan), beliau memperkuatkan ikatan kainnya sambil menghidupkan malam tersebut dan membangunkan keluarganya.”
(Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim )

‘Aisyah radhiyallahu ‘anhu, dia berkata,
“Adalah Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam bersungguh-sungguh (dalam beribadah) apabila telah masuk sepuluh malam terakhir yang tidak beliau lakukan pada malam-malam pada bulan selainnya.”
(Hadis Riwayat Muslim )


insyaAllah semoga kita semua tergolong dari orang-orang yang beruntung..amin
jadi malam kesepuluh yang terakhir ni kita sama-sama kena hardworking...at least sembahyang magrib isyak dan subuh secara berjemaah..memang susah bila dah cuti balik rumah ni..
tapi walau apapun selagi mampu diusahakan..usahakanlah insyaallah..moga kita semua dapat peluang beramal ibadat pada lailatulqadar..insyaallah..
alhamdulillah kerana tahun ni kita berpeluang merebut keberkatan yang ada dalam bulan ramadhan ni..


untuk maklumat yang lebih mendalam..
click kat sini

alhamdulillah misi berjaya wink =p

ok3..misi apa ni??
rajin sgt update blog ni kenapa?
saja je..nak gunakan internet free dibayar uia dengan sebaik-baiknya. =p
minggu ni adalah minggu terakhir lecture di IIUM..jadi saya punya budget tinggal RM7 untuk jangka masa 3hari ni..jadi hari pertama makan maggi je(gamba maggi kat bawah tu)...tak sempat beli makanan...(alasan untuk tidur sebenarnya)
hari kedua pergi cafe UKC,
(mahallah lelaki).
dengan harapan dapat beli nasi,..
berjaya!
alhamdulillah...pakcik UKC yang bukan warganegara Malaysia tu buat peace kat saya...
saya pon buat mimik muka (really?)
dia pon buat peace lg...tanda kemerdekaan Malaysia..
JADI RM2 jer..
misi berjaya...!
balik rumah makan sedap-sedap ya...sayur banyak-banyak sikit...

ALHAMDULILLAH...... I LOVE ALLAH infinity

WHY?

students and maggi cannot be separated