31.8.13

ramadhan syawal 2013

assalamualaikum atok! Atok apa kaba??(intonasi cerita pesan atok) hari ni kita post dalam bm jela eh. alhamdulillah second year telah pon berakhir. profesional exam yang pertama, sepanjang study week dua minggu memang sangat tertekan.yela nak revise semua notes first year and second year for each block, ingat sempat ke? nak-nak bila study week kat rumah memang tak jalan sangat. errk. alhamdulillah...rezki lulus berkat doa parents,atok nenek sedara mara,kawan2. and a very big thanks to my lovely friend Qistina disaat tertekan sebab tak dapat jawab essays drug and anatomy dengan baik. memang rasa macam boleh fail,down semua ada.nak teruskan study asek terbayang2 kan paper essays and short notes berapa markah yang dah melayang...tapi saat2 akhir Allah bagi pertolongan bila qis tolong terutamanya study untuk ospe exam. =p saya sangat beruntung sebab di kurniakan kawan yang sentiasa buat saya tenang disaat kegelisahan melanda. tq qis i love u!! hehe yaAllah, banyak2 kan doa je waktu tu. alhamdulillah janji Allah tu pasti! termakbul doa dalam bulan puasa ni. lulus jugak pro exam yang pertama. haiiyyyakkk!!!!! jom3~belajar lagi up lagi lepas ni.semangat untuk clinicl year pulak .memang kena belajar sungguh2,walaupon ada gangguan kesihatan ke perasaan ke,kita harus atasi. harap Allah permudahkan kehidupan sepanjang clinical year nanti.amin

ramadhan di rumah,seronoknye!!alhamdulillah,kehidupan sekarang, Allah masih bagi ruang untuk solat terawih berjemaah di masjid, di surau. sebab lepas ni tak taulah macam mana? masih berpeluang lagi ke bila dah kerja nanti? nak2 waktu jadi dokter pelatih. sedihnye. =( saya suka cuti,sebab boleh tengok tanyalah ustaz pagi2,boleh tengok cinta ilmu kat tv al-hijrah, semuanya waktu siaran. tak perlu bukak internet pon,bukak suiz tv,tengok free je. hehe ramadhan tinggal 2 hari je lagi! yaALLAH saya ada 200 pages untuk khatamkan dalam masa 2 hari?mampu ke? asek online je mana nak habis. erk. sepanjang study week 2minggu waktu nak pro exam dulu,teringin nak kongsikan tentang adab2 melawat pesakit. lepas ni kelas banyak kat hospital and akan selalu clerk patients,jadi macam2 sunnah nabi kita leh buat. tapiiii...... tak ada orang upload pulak video ustaz badli shah,tajuk dia adab ziarah orang sakit.seriously dengar dia cakap lagi best daripada type kat sini.. xpe meh saya list pendek2 kat sini,
1)niat ziarah orang sakit nak ikut sunnah nabi
2)doakan dia,doa pendek syafakallah/syafakillah 7x insya Allah sembuhlah dengan izin Allah
3)bagi kata2 penenang:minta bersabar,ujian dar Allah,dosa dihapukan,dinaikkan darjat.
4)Jangan takut2 kan pesakit tentang penyakit dia,ajal dia mungkin tak lama. say no to that words. 5)hmm ape lagi ye? ok nanti saya ingat saya tambah la ek.. heheh berjumpa lagi!

6.1.13

Sabar dalam mendidik anak

Assalamualaikum semua,
I would like to share one story,
Satu petang tu dalam pukul 4 saya tunggu bas transnasional,tapi sampai pukul 5 barulah bas muncul sebab pengurus bas tu kata tayar pancit tula sebab lambat,but then perjalanan dari kl ke kuantan ni, sampai bentong je.bus stuck kat bentong sampailah pukul 10 malam tak siap2 lagi repair.bunyi enjin kuat sangat macam nak meletup rasa.tunggu punya tunggu saya berkenalan dengan seorang akak ni,dia nak pinjam handphone saya nak masukkan simkad dia.saya tak bagi hehe saya kata kat dia hanphone saya ada sim toolkit bank islam,,susah nak buka simkad dia.akak tu faham tau!hehe sebab dia kerja bank islam.that is bank islam sim toolkit. Then saya cakap dengan dia saya ada charger!!!finally settle masalah,tunggu punya tunggu lama sangat bas tak siap2 lagi repair.akak tu sangat untung sebab satu family dia datang jemput dia kat bentong.my family?mereka telah gerak ke teluk intan perak!memang tak dapatlah nak patah balik..akak tu punya family,adik lelaki ,adik ipar,mak,anak anak akak tu semua datang satu kereta..nak tolong hantar akak tu ke kuantan,and sepanjang penungguan kiteorang macam-macam kisah hidup dia share dengan saya.kisahnya adalah RAHSIA antara dia dan saya.=p sangat tradis kisah hidup dia.dia sangat tabah. And fortunately dia ajak saya ikut dia naik kereta vios adik lelaki dia tu ke kuantan.dalam kereta tu saja ada adik laki dia,isteri adik laki dia,mak dia, and tiga orang anak dia sekolah rendah and kecik sekali tadika.masuk saya?akak tu lagi?wah betapa bersempitnya kami..sepanjang perjalanan saya tengok dia layan anak dia memang fuhhh 100% tak jemu2 menjawab soalan anak dia dengan cara yang munasabah.susah sagat nak jumpa parents yang akan jawab soalan anak dia satu per satu tak henti henti pulak tu!semua jawapan dia memberi pengajaran pulak,mak kepada akak ni pon sangat caring, dah tua pon masih bertenaga melayan kerenah cucu dia.taulah budak budak kalau tanya soalan dia akan tanya lagi tanya dan tanya.contohnya, ummi kenapa kereta tu tak bergerak?ummi dia pon jawab,,,,,,,,bla bla pastu anak dia tanya lagi dia kan boleh bla bla..pastu ummi dia jawab lagi,,,then anak dia tanya lagi,,then ummi dia jawab lagi...wah memang akak ni layan anak dia baik-baik punya, kasi kasih sayang sepenuhnya kat anak- anak dia ni. Memang anak-anak dia perlu perhatian sangat- sangat bila dah di besarkan sendiri oleh seorang ibu tunggal.akak ni sangat kuat!! And today setelah beberapa tahun lamanya dia hidup sorang-sorang besarkan anak dia dengan pertolongan mak dia,hari ni hari bahagia dia,moga dia berbahagia dengan pasangan baru yang dapat menjaga dia kini dan selamanya.amin
And you guys lelaki lelaki di luar sana,jagalah isteri anda baik-baik.hargailah isteri anda.
Be a responsible husband!
And wife...