10.1.11

wanita inspirasiku

wanita inspirasiku

Entri ini didatangkan khas sempena contest "Wanita Inspirasiku 2010" anjuran "Gadis & Wanita". Sebarang maklumat lanjut boleh rujuk di [sini].
Sekadar perkongsian cerita hati seorang insan dan hadiah yang menarik bakal menanti anda jangan ketinggalan...

...............................................................................

kali ni saya cerita tentang seseorang yang bukan emaksaya dan bukan wanita yang telah gapai cita-citanya macam profesor dr.muhaya ke..tapi tentang seseorang wanita di tempat saya belajar.

ok,kami selalu bersalaman tapi sedihnya saya tak tau pun nama dia,
saya tengok dia rajin sangat join program-program usrah.
contohnya, program yang kena tidur kat luar hujung2 minggu..
macam baru-baru ni pulak program ini sejarah kita(ISK) ,walaupun dah banyak kali dia dah dengar tapi datang jugak program ni.

kenapa saya nak cerita pasal dia?
dia kira special sikit sebab dia ni hafizah= hafaz quran.
jadi setiap minggu dia ada tasmi' dengan ustaz untuk ulang balik apa yang dia afal.
dia sama umur dengan saya,hari tu terbahasakan diri akak pulak dengan dia..terperasan tua pulak.

sebelum ni agak kagum dengan kawan2 yang dapat bawa program 1 year kat CFS IIUM ni.memang mencabar. kawan saya banyak yang extend program dari 1 year ke 2 years.
sebab matrix uia ni lain dari matrix biasa.kami kena belajar banyak subjek contohnya math1,math 2,bilogy 1, biology 2, chemistry 1,chemistry 2, physics,arab n english. then,uia lain dari yang lain sebab kena belajar
basics themes of al-quran(BTQ),understanding islam(UI),dan orang yang up sikit kena ambil subjek religions in malaysia(RIM).bagi saya,subjek BTQ, UI, sepatutnya diwajibkan kat semua universiti sebab subjek ni fardu ain. kita ni banyak belajar fardu kifayah je.perasan tak?

ok,back to the point, orang yang saya cakapkan ni, dia under 1year program. dia sentiasa bawa laptop dia kalau pergi program2 usrah.kalau masa terluang dia buat assingments dia,ok.saya sem ni assingment EAP je,tu pun punyalah tension waktu awal2 nak buat tu. tapi dia oh sentiasa cool sepanjang masa.walaupun subjek dia ambil 7 subjek sem ni.. untuk pengetahuan anda 1 sem kami bersamaan 4 bulan.memang compact powder lah kelas dia.

in short, dia tidak kejar ilmu duniawi semata-mata,tapi dia tetap kejar ILMU AGAMA walau sebusy mana pun kerana ia adalah wajib bagi umat islam.
dari Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda, "mencari ilmu pengetahuan adalah wajib ke atas setiap orang muslim"
(diriwayatkan oleh Ibnu Abdul Barr)

Rasulullah s.a.w bersabda,
''dan sesiapa menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan,maka Allah akan menempuhkan suatu jalan untuknya menuju ke syurga."(hadis riwayat Muslim)


ok,jika JANNAH boleh,mengapa kita tidak???
p/s=baru berkenalan dengan dia heheh

jadi jangan banyak mengeluh,dan tingkatkan prestasi diri.FIGHTING!!!!


tq kak syaal ats tag ini.
nak tag siapa ya?
sesiapa jelah yang baca.
syukran