4.7.14

masalah rumahtangga. kenapa sampai bercerai-berai?

assalamualaikum,
banyak orang kahwin tapi tak bahagia?
kenapa eh? bukankah perkahwinan itu satu gerbang kebahagiaan.
ramai yang ingin berkahwin tetapi apabila bersama ada yang tidak bahagia. mengapa dan kenapa.
perkahwinan ni perlunya kesefahaman, kesabaran dan sifat toleransi antara pasangan.

ok,point pertama tentang sifat toleransi dan kesefahaman.
masalah pertama.contohnya apabila si isteri yang bekerja. dan si suami juga bekerja.
pastilah kepenatan juga bebanan kerja terasa. perlu diingatkan. kemarahan dan masalah pekerjaan janganlah sampai terbawa bawa di rumah sehingga tekanan menyebabkan si isteri atau si suami melepaskan geram kepada pasangan masing2.walaupon sibuk mana pon si isteri dan si suami perlulah saling tolong menolong.contohnya si isteri sudah penat memasak,mengemas pinggan mangkuk, membasuh baju,menjemur baju,menggosok baju. apelah salahnya kalau si suami meringankan tulang dengan menolong isteri melakukan keja rumah seperti, melipat baju, atau pon mengemas rumah, membelikan barang dapur....kadang-kadang ada suami yang langsung tidak menghagai isteri.sedihkan. bila difikirkan balik. macam-macam masalah rumahtangga sekrang ni. cuba ingat balik. pengorbanan isteri tu yang menjaga anak. melayan karenah anak. anak menangis, bangun menyusukan anak.. apa salahnya kalau si ayah menolong si emak ini dengan memandikan anak...  membantu isteri ketika isteri sedang sibuk memasak dengan melayan anak.yang kadang2 si suami langsung tidak membantu isteri malah ada yang tidak menghargai segala pengorbanan dan kepenatan yang ditanggung isteri yang membiarkan sahaja si isteri terkontang kanting di rumah.kadang2 si isteri dipersalahkan kerana tidak pandai menjaga suami dengan baik. kenapa isteri sentiasa dipersalahkan? mungkin kerana si suami ni lupa  atau buat2 tak nampak pada pengorbanan si isteri. pengorbanan isteri tidak pernah dipandang . tidak pernah difikirkan. tidak pernah dirasakan..
kenapa ya benda ni berlaku?ok next point mungkin akan menjawab kepada persoalan ini.

ok point ke2, sifat ego.
apabila ego yang terlampau tinggi dalam diri.semua kesalahan pada diri sendiri memang takkan nampak dimata sendiri.hanya orang sekeliling je yang perasan. kerana semua perkara bagi orang yang ego ni adalah betul dimata mereka. jadi, dalam rumah tangga ni,si isteri dan si suami perlulah buang sifat ego. pelulah saling melengkapi antara satu sama lain. setiap orang tidak sempurna.apabila Allah dah tentukan jodoh kita,terimalah pasangan kita dengan redha. sebanyak mana pon kekurangan nya sebenarnya pasangan kita adalah terbaik untuk kita. kerana perkahwinan ini adalah gerbang pahala berganda-ganda,syaitan sentiasa mengambil peluang pada ruang ruang yang ada untuk memecah belahkan kekeluargaan yang terbina.kerana disini adalah perhubungan yang halal.yang melahirkan zuriat2 yang didik dengan baik sehingga mencambahkan pahala yang dijanjikan Allah. kerana ada satu syaitan yang memang khas kerjanya hanya satu dia akan bergembira apabila pertelingkahan antara suami dan isteri berlaku.dan paling syaitan suka apabila rumahtangga itu runtuh sama sekali.

ok,point ke3.
masalah komunikasi.
apabila kurangnya komunikasi maka kuranglah kesefahaman antara pasangan.
segala keinginan dan ketidakpuasan hati perlu sama2 dibawa berbincang dengan hikmatnya. masalah bermula apabila kemarahan yang ada pada diri tidak reda sehingga perbincangan bertukar kepada pergaduhan.
perlulah diingatkan bahawa mussyawarah perlu ada.iaitu perbincangan. kesepakatan antara 2 pihak dalam melakukan sesuatu keputusan.pilihlah yang terbaik. bukan lah hanya memikirkan diri sendiri sahaja yang betul. dan tidak mahu mendengar pandangan orang lain. terutama nya pandangan anak2 dan pasangan kita perlulah diterima . jangan hanya disangkal sahaja kerana merasakan segala keputusan yang difikirkan sendiri adalah lebih baik. itu adalah salah kerana kesepakatan  antara pasangan perlu ada supaya rumah tangga lebih harmoni, bahagia. dan rasa saling dihargai.

ok. setakat ini perkongsian pendapat saya. semoga rumahtangga yang dibina adalah demi keredhaan Allah untuk medapatkan zuriat2 yang soleh dan solehah. yang dirumahnya penuh dengan kasih sayang dan dipenuhi dengan didikan agama. bersama-sama melakukan solat dan saling ingat memperingatkan tentang Allah, nabi, rasul-rasul. yang sentiasa tolong menolong antara satu sama lain. yang mempunyai rasa penghargaan terhadap pasangan masing2.yang saling berkasih sayang dan maaf memaafi. dan yang paing penting sifat jujur dalam perhubungan dan kesetiaan terhadap  pasangan.  kerana apabila tiada sifat jujur, pasti satu masa nanti akan diketahui juga dan menyebabkan rumahtangga itu menjadi keruh dan hilangnya rasa hormat menghormati antara pasangan.

sayangilah pasangan anda.  moga rumahtangga di penuhi barakah dan pahala yang tak terhitung dalam mejalankan tanggungjawab sebagai suami,isteri,ibu,dan bapa. terutamanya kepada si suami yang merupakan nakhoda kapal yang dilayari. "jodoh itu cermin diri".
pilihlah isteri dan suami kerana agamanya kerana agama.pasti tanggungjawab terhadap tuhan itu ada untuk menjaga isteri dan anak2 dengan baik. kerana rupa, apabila tua,hilanglah kehenseman dan kecantikan yang ada sehingga orang luar lebih diutamakan. dan apabila kerana harta, segalanya hanya duniawi semata-mata, ianya akan hilang dan sia2 jika tiada keberkatan dalam rezeki yang diperoleh apabila hanya dibelanjakan untuk diri sendiri tanpa sedekah kepada keluarga sendiri.. anak2,ibubapa dan isteri. lebih besar pahala bersedekah kepada keluarga sendiri kerana dapat mengiratkan lagi silaturrahim antara hubungan kekeluargaan, hubungan sesama muslim dan membahagiakan keluarga.

 peace...jangan takut untuk berumah tangga. berdoalah moga dipertemukan dan mendapat jodoh yang soleh dan solehah.  =p moga suami lebih menghargai isteri dan isteri sabar dalam menghadapi segala dugaan yang ada dalam rumahtangga.

26.6.14

being a generous doctor

salam,
you know, today i would like to write about one of my clinical lecturer. we called him mr faidzal.
during my foundation,he was the one that interviewed me before passing me to enter medical course. my pointer was 3.9 that time and we need to attend an interview to  make sure that we are really taking medical course because of our strong passion towards this career. today, in paediatrics ward when i'm observing some procedures, the HO in that procedure room told us that they are very tired, and they said that they cannot cope it anymore and being a housewife is the best thing rather than working in hospital.
its make me feel down... ok akak.. lemah pulak saya dengar kalau akak2 cakap macam tu.. =(

but its ok,
lets change the topic today.
i just want to share this story and i hope one day when i become a doctor i will not forget about this
.to become a generous doctor. my lecturer mr faidzal. he was very kind.

i know some story about him from my friend who was doing surgical posting that time. one of his patient who is very  very very poor but need to do "fistula" for haemodialysis. that patient also had no transport to come to hospital. he refused to do the fistula just because he dont have money. but then mr faidzal was very concerned about his patient and he was willingly to come to the hospital which was nearest to that patient's house area and he sponsored him.the fistula was done to that patient.

you know, sometimes we need to sacrifice our money, our energy for people in need. i hope one day, if i have a chance and have a better life, i should never forget about this thing. just to help people. as we make people's life easier in this dunya Allah promised that He will make our life easy in the akhirah.
ok have a nice day. =p

25.6.14

last posting paediatric 3rd year . HTAA.

alhamdulillah atas segala nikmat kesihatan dan segala nikmat yang diberi oleh-Nya.

hampir setahun tinggalkan blog ni. kerana lupa email dan password. =p

lagi 4 hari ramadhan akan tiba. tahun ni umur pon makin meningkat.  ;p
many things i learnt in hospital. dari patient, dari doctors, dari kawan.
hari ni, ada adik ni dia sakit "end stage of renal disease secondary to focal segmental glomerulasclerosis."
saya duduk bertentangan dengan katil adik tersebut. adik ni dia datang ke katil berhadapan dengan dia dimana saya berdiri disitu,kemdian dia pandang saja adik yang sedang makan roti sardin yang disuapkan oleh mak nya. dia pandang dan pandang. tiba2 dia datang kat saya dan kata ''dokter, belikan saya roti sardin''. oh adik ni craving rupanya tu dok tengok orang makan. bila ditanya,rupanya tengahari tadi dia tidur dan tak makan tengahari. parents dia pon tiada bersama dengan dia.saya pon pergilah belikan roti sardin, then my friend called ajak balik. lepas naik lif,oh i was like oh beli roti sardin je? nape tak belikan air sekali untuk dia. errrkkk. takpe dia pon kena "restriction of fluid". bila sampai ward kenanga 6c. saya pon bagilah adik ni roti sardin. waktu ni dia tengah fokus main candy crush.salah sorang kawan saya bagi dia main handphone .. dia pon pandang saya.senyum,dan "terima kasih". eh adik ni tadi lapar,dapat game terus lupa roti sardin tu ya..
saya pon amik peluang tanya dia,badan dia kecik je,kurus,tak tinggi.umur 7tahun. saya tanya," Danial sakit apa?" dia jawab "sakit buah pinggang". dalam hati,pandai adik ni. dia cakap, " perut jadi senak bila sakit"
saya pon tanya, "buah pinggang danial kenapa?" "danial tahu ke danial sakit apa?" dia pon jawab "potassium rendah" wah hebat adik ni. baru darjah 1 dah tau macam sudah faham apa sakit yang dialaminya..

 jika nak dibandingkan dengan pesakit-pesakit di hospital ni.....Allah beri kita kesihatan yang baik. alhamdulillah..sesungguhnya nikmat kesihatan itu baru dihargai apabila datangnya sakit.
sekadar disini perkongsian untuk hari ini.=p

selamat menyambut kedatangan ramadhan . sesunguhnya berbahagialah mereka yang dapat bertemu dengan ramadhan kerana banyak ganjaran yang dijanjikan ALLAH. jom kita merancang ramadhan ni, harapannya agar dapatlah khatamkan 30 juzu', solat terawih penuh....tadarus.. kalau ikutkan batch saya di uia ni, 2tahun berturut-turut pihak masjid minta batch kami tolong apa yang patut untuk persediaan iftar di masjid, kawan batch kami juga dilantik jadi imam terawih, bilal... jadi tahun ni? ada yangposting O&G ward bersalin,oncall malam-malam. tak habis conduct 10 baby lagi. hurm moga urusan mereka dipermudahkan. dapatlah fokus untuk berterawih nanti. and saya 2minggu waktu ramadhan ni kena posting di Hoshas. maka akan merinduilah terawih di masjid UIA ni sekejap. harap-harap dekat temerloh sana mudah untuk pergi berterawih di masjid atau surau yang terdekat.