31.10.10

award terima kasih sensei


1. Thank the person who gave you the award and the link of the person :
ok...first time dapat....tapi award dia tak real lah...takleh nak simpan dalam almari...huhu pape pon terima kasih wahai syazwan shahdan...

2. Spread the award to 15 blogger who you like & you think their blogs are awesome :
 pn mahadiah
wan zeyda
anati
fatin atiyah
siti hajar
dira
nik alya
kak syaal
kak hazirah didi
faiqah 
fifi
amira akmal
cik mud 
aiman atiqah
atiqah hanis
 

3. Tell 7 things about yourself :

saya sayang Allah
saya sayang Rasullullah s.a.w
pelajar di cfs iium
insyaAllah nak sambung medic kat UIA,kuantan
sedang bertungkus lumus nak siapkan EAP research
sukakan mathematics(kira-kira)
saya sayang keluarga saya!mak ayah i love u..





27.10.10

culture shock....

sekarang sem baru bermula...
nak tau jadual saya?
dalam seminggu ada kelas 3 hari sahaja...
sehari kelas paling lama selama 3 setengah jam..

best kan?
tapi...
takutla..masuk main campus nanti orang kata ikut sistem blok..
dalam 1 sem ada 2 blok...
dalam 1blok pulak kena amik 5subjek...

kan haru tu..
takpelah..doakan untuk saya dapat ambil subjek UNGS sem ni...
nanti tak payah buat short sem..
boleh cuti lamaaaaaaaaaa..............
masuk main campus dengan SEMANGAT BARU!!!!!
gamba hiasan semata-mata...

24.10.10

andai aku mati

andai aku mati,
aku ingin mati dalam Islam.
ashadu an la ilahaillallah wa ashadu anna muhammadarasullullah..

andai aku mati,
aku ingin mati dalam keadaan beriman.
ya Allah,Kau ampunilah dosa-dosaku dan terimalah taubatku..

andai aku mati,
aku ingin mati tanpa kederhakaan terhadap orang tuaku.
mak ayah ampunkan dosa-dosaku dan redhailah diriku...

andai aku mati,
aku ingin mati tanpa sebarang pertelingkahan dan permusuhan.
maafkanlah aku teman aku hanya insan biasa..

andai aku mati,
aku ingin mati tanpa sebarang hutang.
halalkanlah segala apa yang ada padaku dari dirimu..

andai aku mati,
aku ingin mati dalam keadaan tenang.
janganlah kau meratapiku dan susulilah aku dengan doamu..

andai aku mati,
aku ingin mati dengan meninggalkan wasiat.
tunaikanlah wasiatku sebagai amanah yang terakhir..

andai aku mati,
aku ingin mati dengan kegembiraan untuk bernemu Tuhan Yang Esa..
 maafkanlah diriku yang hina ini danrelakanlah pemergianku..

moga kita semua dipertemukan di dalam syurga kelak....amin

23.10.10

cuba baca....

Walau bagaimana besar sekalipun darjatmu di dunia ini,
satu hari nanti kamu tetap akan kembali ke perut bumi.

sebagaimana kamu bermegah melakukan maksiat di bumi ini,
satu hari nanti kamu akan tetap di azab dalam perut bumi.

walau banyak manapun ketawamu di muka bumi ini,
satu hari nanti kamu tetap akan menangis di perut bumi.

sebagaimna kamu bermegah dengan memakan dan meminum barang haram,
satu hari nanti tubuhmu tetap akan menjadi makanan ulat.

walau bagaimana banyak sekalipun harta yang kamu kumpul,
satu hari nanti akan musnah juga harta itu hinggalah kamu masukke perut bumi.

walau bagaimana sekalipun kamu gunakan cahaya di muka bumi ini,
satu hari nanti kamu tetap akan hidup dalam gelap gelita dalam perut bumi.

walau bagaimanapun kamu berlagak dan bertakbur di atas muka bumi ini,
satu hari nanti kamu tetap akan dihina didalam perut bumi.

walau bagaimana ramai sekalipun sahabatmu di atas muka bumi ini,
satu hari nanti kamu akan tetap keseorangan.

21.10.10

saya pernah fail..

sedih kan kalau fail dalam exam..macam-macam jenis exam ada...exam nak masuk mrsm..exam spm,exam nak naik pangkat,..saya pernah rasa kot fail dalam exam ni..memang teruklah kena marah.. bukan apa sebab exam ni melibatkan duit..ish3 membazir duit mak bapak je.. nanges tak tentu pasal jadinya...tapi apa yang penting??exam paling besar sekali iaitu hidup kat dunia ni...(ingat tu amalina!)kalau fail neraka jawabnya(nauzubillah)...kalau pass,gembira besarlah orang-orang itu....(syurga baginya)

tapi.....kalau fail waktu midsem form4 memang tak menangis pon..haha lumrah alam..sebab apa?usaha pon takde redha jela..tak habis jawab exam lagi dah lentok habis...(zaapp!!!!kena penampar dari belakang oleh miss vas)haha boleh dikatakan satu kelas yang tido sebab tak gety jawab..maklumlah kami masih freshy lagi waktu form 4...

setiap pagi bertungkus lumus,gosok gigi,mandi,siap-siap,makan..tunggu orang ambik..(eh macam orang tu je yang selalu kena tunggu)...sampailah ke tempat belajar...HARMONI sungguh temapat pembelajaran tu..start dari tak tau ape-ape langsung...selama beberapa jam sahaja proses pembelajaran(tak ingat la pulak brape jam),onak duri liku yang dilalui..maka exam pon tiba...

saya pon tunggu....

dan terus menunggu.....

...
......
..........
..............
..................
.......................

aishhh bile nak start exam ni???
zaaaappp!!!!!!!!!!!!rupenya salah tempat peperiksaan...
dan seorang cikgu ni memarahi saya sambil berjalan menuju ke tempat sepatutnya...
semua orang muka bengis.....
...
....
......
.......
..........
tapi masih diberi peluang untuk ambil exam itu...sungguh lucky bukan?
umm..exam ape ni??
exam bermula....
gabra...tension..sedih...mengantok..semua ada bila dah kena marah....huhu

perjuangan baru nak bermula....
zazzzz.......
...
......
..........
tergelincir ke belakang...
belum mula lagi dah fail!!!!!!!!!!!!!
sedih tak terkata....
selama ni,latihan demi latihan semuanya well done...
tapi exam sebenar.....fail..
sedih tak cerita ni??(aishh feelin sorang2)


pengajarannya=sebelum exam bertenang baca selawat banyak2,yang penting preparation perlu ada kalau nak expect flying colours...

kesudahannya....saya call ayah
"ayah...fail...(air mata mengalir laju)" ,tak sempat nak sambung dah teresak-esak...aishhh dah tak malu dah dengan orang yang dok tengok-tengok...

ok panjangnya...sambung esoklah..~!!!!!

jap..
nak tau ke kisah selanjutnya???
kalau nak cakap tau......saya sedia mengepost cerita selanjutnya......

.



man jadda wajada..
ok..alhamdulillah dapat jugek post..
um..tapi tak best sebab ni old editor..takleh nak potong-potong kalau cakap sorang-sorang..
yang updated editor tu macam merajuk je..tak pelah asalkan dapat sambung cerita kan???

disebabkan cerita ni sedih kita pasang lagu korea sedih-sedih ok?

jap-jap hari ni hari jumaat..pakai baju baru-baru wangi-wangi ye...
have a good day...don't make any sins today...caiyok!!!!!
lagi 1,selawat 100 kali...banyak2 kali pon takpe...

sambungan cerita post sebelum ni...(anda dilarang baca post ni jika dibawah umur)
nak baca jugak??baca post
sebelum ni dulu ok???klik kat purple tu...

ok kita tuka nama exam tu kepada test eh...baru nampak tak besar sangat exam dia...huhu

ps=wan zeyda...sori padam comment nanti tak surprise!!!hehe dah betol dah tu...sshhhhh...
sabar-sabar cerita tak habis....


bila dah habis test 1, test ke-2 pon tiba....
sambil teresak-esak...cover balik muka buat-buat tak nanges...
but then,sorok macam mana pon nampak ok...sebab ni nanges tahap tak malu punya..hahah

pengawas periksa=kenapa awak nages?

budak nanges=tak dek pape...(ai,selamat yang ni tak garang)

pengawas periksa=cuba cakap dengan saya,awak nak lulus ke tak nak...

budak nanges=oh takder, tadi test 1 saya fail...(amboi,sunghee haty je nak fail kan orang...)

pengawas periksa=dah-dah tak yah nanges,disebabkan awak tengah sedih sekarang,awak boleh
pilih nak 'soalan' mana yang awak nak untuk test 2 ni...


ok,perbualan ni sebenarnya panjang lagi...buat pendek-pendek je(orang malas,jangan jadi macam saya =p )

wah,bagus-bagus....dapat pilih ni yang best nih,saya pon pilih 'soalan' yang senang...
peluang jangan dilepaskan,asalkan LULUS!!!!!!

test..punya test....cube teka ni test apa sebenarnya?????
.............
....................
...............................

.............................................
..............................................................


pengawas periksa=awak ni,bawak macam apa taw,macam sepasang kekasih yang
sentimental tengah bercinta-cinta gitu...cuba bawak laju sikit.....

budak nanges=(diam je tanpa mengikut arahan,)


orang kata.....jalan kampung mana boleh bawak laju-laju nanti fail wohh walaupon disuruh..
dia nak test kita je tu...dapat tips???

pengawas periksa=aishh mengantok la saya...(dia membebel....ok layan je...i don't want repeat again this test)

ok rasanya dapat tangkap kot test apa yang saya fail ni??heheh

ok....BERJAYA!!!!! enjin tak mati...dan sampai ke tempat permulaan balik....
cikgu yang marah-marah tu pon menyambut kepulanganku...dia tengok kertas...(oh,lulus budak nanges ni) mesti dia rasa bersalah buat i menangis......haha apa-apa jela asalkan ni lulus...

then TEST 1 tu sebenarnya test dalam litar..macam bukit..parking...3penjuru..
so,baru nak mula dah tergelincir kat bukit...sedih kan???

balik rumah...kalau fail mesti kena marah..betol tak..tapi ni tambah terkilan sebab kena bayar rm 180 untuk repeat test...sedih3...tragis...

REPEAT TEST=MUMTAZ...!!!!!!!
(jangan harap nak repeat lagi)trauma kot....haha

ps=tapi masih ada lagi kawan-kawanku yang pernah repeat sampai 3 kali..mesti lagi sedih kan...

ok.ada situasi ni dimana si A fail test 2=luar litar)
dah start jalan...cantik je...dah jauh dah...tiba-tiba dia terjerit.. ''ALAMAK!!!!!''

jpj tu pon tanya kenapa???

''TAK PAKAI TALI PINGGANG....''

sangat berterus terang...(jpj tu pon tak perasan dia tak pakai,siap dah lepas jalan kot)kalau tak pakai tali pinggang teros FAIL ok..hehe jadi yang belum ambil test jpj ni...ingat betul2 ye...



kami yang rajin ini telah selamat jalan kaki n bermain di pantai....mereka-mereka ini pula sangat rajin  bawa kereta maka kereta pon tersangkut.....

kereta= milik nenek si A.....
driver= not me (orang yang takde lesen bawak)
penumpang=seramai
8orang(semua orang akan pandang kereta ini...mungkin mereka berkata
                     
''ini kereta gen2 ke kereta nisan??"
lokasi=pantai kuantan
masa=selepas spm

THE END~

kalau fail mesti ada hikmahnya...jangan putus asa dan terus berdoa...kejayaan pasti milikmu di dunia dan akhirat amin....

20.10.10

kemaafanku pinta~

sesiapa yang dipohon kemaafaannya (dengan ikhlas), dan ia menolaknya, maka yang menolak tidak akan dapat merasai telaga Nabi Saw di akahirat kelak. (Riwayat At-Tabrani. Albani : Dhoif)

14.10.10

nak post ke tak nak?

idea nak tulis tu macam-macam ada....
tapi nak share tu kadang-kadang fikir ada ke orang nak baca..tah sapelah nak baca kan..
kali ni special sikit... nak post pasai experience exam baru-baru ni..

T.E.N.S.I.ON
dah biasa dengar kan..kan best kalau takde exam..tapi bila takde exam kita belajar main suka hati kita je..
at the end, purpose pembelajaran untuk satu topic tu tak tercapai..


sehari sebelum exam..
teet teet,.teet teet..(msg)
"Cgr2ltions!good news 4 CFSIIUM stdnts.final exam hve been postpon ths year!to,confirm kindly log on to www.stopdreaming&startstudy.com.my okay!!! "
baru je nak happy tapi tak mungkin uia memberi berita sepelik ini...baca betul2 website dia... dussshhhhhh!!!!

bila ada exam,ada soalan..macam-macam jenis ada..belit sana belit sini...sampai sembelit jadinya (tipu je)..barula kita terfikir "oh,topic ni nak cerita pasai ni rupanya" (dalam dewan peperiksaan pulak tu)
ni my experience =p takpe at least saya dapat hidayah akhirnya...huhu

ok..atas ni baru pendahuluan sebenarnya... =p (sape tak larat tak yah baca dah haha)
sem lepas sebenarnya banyak subjek berat..(core course)
jadi tiap2 minggu asyik kuiz je...kadang2(macam selalu je) seminggu ada 3 kuiz..
paling teruk terkena hari yang sama...

then fikir punya fikir saya hantar msg kat FB madam com..untuk tangguhkan kuiz..
wah...madam sangat2 tolerate dgn group 64.. i love u madam azlina!! thanx ajar computer 1 yang sangat menarik~kihkkih computer tak menarik sebab banyak kena hafal..kalau salah sikit confirm wrong answer (untuk final je).. kuiz : madam baik~ =p

ok contohnya..what is zombie?
ape jawapan saya?disebabkan nota saya terlalu ringkas and perkataan tu macam tak penting je,saya baca sekali lalu je..maka taram lah jawabnya..(jawapannya:all type of virus,trojen and......sampai 3 line hentam buat ayat sendiri) jwpn sbnr ::remotely control computer..tet tu je ok!

sebelum cuti raya,asyik kuiz..kuiz..kuiz..jadi bila dah cuti raya(study week sekali)
cutilah sepuas puasnya..hehe

conclusion
paper physics sama hari dengan paper com..
jadi study com sehari sebelum paper..menyebabkan 3 bab tak khatam...hehe

study physics 2hari je...ok la tu kan..dan menyebabkan te stuck waktu dalam dewan bila dah sampai soalan structure..and graph soalan dia pelik..maka saya pon angkat tangan...rupanya graph tu memang salah..adoi..soalan tu menyebabkan segala fomula yang di apal jadi tunggang langgang..n hati ku berdegup-degup saat itu jua seperti nak bangun tinggalkan kertas dan dewan..
(feelin2)
fuh..lagi 5structure tak jawab lagi nih!masa tinggal bape minit je..akhirnya berjihad jugaklah khatamkan soalan..

biology1 study sehari sebelum paper,kesannya? memang best bila dah tempoh tapi waktu tu memang TENSION bangat..subjek ni mana boleh baca last2 minute..abes semua orang i call untuk menghilangkan ketensionan..sebab apa?waktu tu dah rasa taknak baca langsung dah..sebab banyak sangat...lagi 6 bab tu tak hafal +tak baca...bila buka satu bab alih bab lain...last2 tak abis 1 bab...finally tengok semua orang masih berjuang..and sorang kawan ku ini farah adibah hehe dia kata selagi tak masuk dewan sempatnya baca...okeh! tq farah bagi semangat...akhirnya baca punya baca...memang bab last=biotech tu baca ala kadar jer...
kalau masuk esei memang confirm tak jawab...kalau masuk objektif(memang banyak masuk pon)
try n error jelah...
alhamdulillah, waktu dapat soalan esei tu intai2 kejap hehe selamat la takde biotech..

msg..teet teet...teet teet.
"insyaALLAH result akn kluar pd 15hb..solat hajat n baca yasin..sila 4ward kat semua stdnt uia..slm"

ok..adakah msg ni betul??takpelah yang penting JANGAN TANYA RESULT SAYA
sem yang paling =exam final macam bukan exam je,...haha

GOOD LUCK SEMUA... =p =p =p

12.10.10

tanda-tanda kematian

100 hari sebelum kematian:
Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

40 hari sebelum kematian:
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

7 hari sebelum kematian:
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.

3 hari sebelum kematian:
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 hari sebelum kematian:
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.
Tanda akhir sebelum kematian:
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Kubur/liang lahat Setiap Hari Menyeru kepada Manusia Sebanyak 5 Kali.
1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu sholat malam.
3. Aku rumah yang penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawarnya.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan Laa illaa ha illallah, Muhammadur Rasulullah?supaya kamu dapat menjawabnya.

sumber : Tausyiahislamiyyah

jom ramai2 baca blog ni! =p

http://iqbalsyarie.blogspot.com/

sekian terima kasih =p =p =p

7.10.10

isteri solehah

"Jika seorang isteri itu telah menunaikan solat lima waktu, berpuasa di bulan ramadhan, dan menjaga kemaluannya drpd melakukan perkara yg haram dan toat pula ia pada suaminya, maka akan dipersilakan ia masuk ke syurga dari mana mana pintu yg ia kehendaki" - HR Ahmad dan Thabrani

4.10.10

dia insan yang kuat


Sebuah kisah seorang insan yang terpilih untuk bertemu dengan Rasulullah S.A.W..walau hanya dalam mimpinya..bertuahnya beliau..dan ianya kan pasti menjadi inspirasi untukku..


" Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dr seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari
Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006. Nama yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud 'kesayanganku', jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik. Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya.


Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi' dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah di universiti ini.


Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya. Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Sudah lama beliau tidak terdaya ke kelas kerana sakit itu membuatkan dia tidak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera makannya hingga badannya susut hampir 13 kg. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu' 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu' itu dijaga sebaik mungkin untuk ibadah sepanjang hari. Hari2 yang dilaluinya dipenuhi dgn membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yg terus2an menyakiti diri. Diceritakan makhluk2 halus itu akan mengganggunya terutama pada waktu sebelum Subuh, Zuhur dan Maghrib. Beliau telah banyak berubat di merata tempat, berjumpa doktor2 pakar, malah ulama' yg faqih dalam ilmu perubatan islam serta akhir sekali bertemu sorang lecturer di sini. Tapi beliau hanya mampu bertahan. Pesan ustaznya, setiap kali beliau sakit, banyakkan baca Surah Al-Baqarah.


Pagi Khamis itu, beliau berniat utk hadir kuliyah sebab sudah terlalu lama tidak mampu ke kelas. Beliau bangun kira2 jam 4.30 pagi utk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yg digagahkan, beliau ke bilik air utk berwudhu' dgn memapah dinding dan segala apa yg mampu membantu beliau untuk berdiri. Habis berwudhu', beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yg menolak keras dari belakang. Tika itu beliau sudah tidak mampu berdiri, justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik, beliau ketuk pintu dan rebah di depan bilik tersebut. Disebabkan sakit yg mungkin dah tak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, "Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aku redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat drpd Rasulullah s.a.w. sendiri.." Kemudian beliau pengsan. Sahabat2 sebilik mengangkat beliau ke dalam biliknya dan di baringkan di sana . Waktu itu, sahabat2nya telah pun 'forward message' pd rakan2 yg lain agar dibacakan surah Yasin kerana beliau nampak sudah nazak. Malah mereka telah sedia dgn nombor2 ahli keluarganya utk dihubungi kiranya ada apa2 berlaku dengan izin Allah. Kira2 jam 11 pagi itulah, ketika tertidur dgn tenang dalam waktu qoilullah, beliau bermimpi...


Beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dgn tangannya diqiam seperti dalam solat di suatu tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya. Tiba-tiba datang seorang Hamba Allah dgn wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hampir sekali, kira2 2 meter dari beliau. Wajahnya Subhanallah..indah sekali, tak dapat nak digambarkan. Beliau tertanya2, siapakah orang ini? cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dgn hanya melihat wajahnya. Dirasakan seluruh kesengsaraan yg ditanggung selama ini lenyap begitu sahaja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, "Assalamu'alaikum, ana Rasulullah.." Subhanallah..baginda Nabi rupanya! Nabi memakai jubah putih dan kain serban berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau nampak dgn jelas mata Baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakan "Enti fil masjidi" (kamu sekarang berada di masjidku, Masjid Nabawi).. Allahuakbar! Kemudian Baginda Nabi s.a.w. berkata: QalAllahuta' ala; "InnaAllahama' assobirin" (sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar). Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan Kalamullah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh alam. Sememangnya Baginda sebaik-baik kejadian dan diciptakan dgn penuh kesempurnaan. Nabi katakan (dalam lughahl arab, tp diterjemahkan di sini) ; "Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dgn sakit yg enti tanggung selama ini, dan dgn berkat Al-Quran yg enti pelihara di dlm hati, maka Allah bukakan hijab utk enti nampak ana.." Ketika Nabi menyebut Ya Syamimi, terlintas di hatinya "Ya Allah..Baginda kenal ummatnya!". Ya Rasulullah... Ketika itu, beliau dapat merasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yg begitu besar buat dirinya. Kemudian Nabi katakan lagi; "Sampaikan salamku buat sahabat2 seperjuangan Islam. InsyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti.." Nabi s.a.w. kemudian melafazkan; "Ummati.. ummati..ummati..." dan beliau nampak jelas Nabi menangis saat itu. Beberapa titisan airmata Baginda yg suci mengalir utk ummat Baginda! Kemudian Baginda Nabi melangkah pergi. Beliau merintih, "Jangan pergi Ya Rasulullah.." tetapi Baginda tetap pergi. Subhanallah, walaupun kita tak pernah bersua dgn Nabi yg mulia, Baginda kenal dan sentiasa ingat akan ummatnya. Beliau sendiri tidak pasti, apakah Baginda menangis kerana rindu kepada ummatnya, atau mungkin saja baginda sedih dgn ummat akhir zaman ini? wallahua'lam...


Sedar daripada tidur yg amat indah pengisiannya itu, beliau masih dikelilingi oleh rakan2 yg turut terdengar rintihan beliau dalam tidurnya "Jangan pergi Ya Rasululah..." Beliau kemudian menceritakan kpd para sahabat tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam Rasulullah buat ummat Baginda. Semua yg mendengar menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi krn kita jarang2 ingat pada Baginda sedangkan kita amat terhutang budi padanya. Lebih2 lagi kita sedar bahawa hanya syafaat Bagindalah yg dikejar di akhirat kelak. Ya Allah..ketika itu, tiada kata yg lebih tinggi drpd kalimah Alhamdulillah utk di rafa'kan pada Allah atas ni'mat yg begitu besar yg Allah berikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dgn ujian yg hanya sedikit berbanding insan2 yg lebih berat diuji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yg lebih tinggi dr Hamdalah, pasti akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yg melimpah ruah. Rasa sakit masih menular di tubuhnya. Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi utk kesakitan ini. Usai solat Zuhur, rasa sakit yg ditanggung makin hebat. Tak pernah beliau merasakan sakit yg sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa ditikam pada setiap penjuru. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, namun pada waktu itu beliau pujuk diri utk tidak menangis. "Apa sangatlah sakit yg aku tanggung ini berbanding nikmat yg Allah telah bagi utk melihat Baginda Nabi s.a.w.." Kemudian beliau tidur...


Beliau terus rasakan berada di tempat tinggi, tempat yg biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakan "Ya Allah, apa lagi yg hendak Engkau berikan buat hambamu yg hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah..." Kemudian dgn izin Allah, datang empat orang yg berpakaian serba hijau. Salah seorang daripadanya mengatakan; "Assalamu'alaikum Ya Syamimi..Rasulullah s.a.w. sampaikan salam buatmu. Kami utusan Rasululah..Nahnu khulafa' ar-rasyidin. Ana Abu Bakr, ini Ummar Al-Khattab, Uthman bin 'affan dan Ali.." Subhanallah..Saidina Abu Bakr memperkenal dirinya dan ketiga2 sahabat yg mulia. Beliau nampak sendiri, Saidina Abu Bakr yg amat lembut perwatakannya, Saidina Ummar dgn wajah tegasnya, Saidina Uthman yg cantik sekali dan Saidina 'Ali yg agak kecil orangnya. Para Sahabat mengatakan; "Kami diutuskan oleh baginda Nabi utk membantu enti.." Kemudian keempat2 mereka membacakan ayat 102 surah Al-Baqarah yg bermaksud: "Dan mereka mengikuti apa yg dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yg kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yg diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut. Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan 'sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir.' Maka mereka mempelajari dari keduanya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) denagn isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dgn sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dgn sihir, sekiranya mereka tahu..


" Selesai membaca ayat itu, para sahabat Nabi menghembus pada makhluk2 yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar. Subhanallah..waktu itu terus terasa seolah2 tubuhnya yg sakit dahulu ditukarkan Allah s.w.t. dgn tubuh yg baru. Hilang segala kesakitan yg setahun lebih ditanggung beliau dgn sabar. Saidina Abu Bakr mengatakan; "Inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar.." Kemudian, para sahabat Nabi yg mulia pun pergi meninggalkannya. Selesai mimpi indah yg kedua ini, beliau bangun dr tidur dan terus duduk. Rakan2 sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dgn mudah . Kemudian sahabat2nya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan alhamdulillah..dgn mudah beliau bangun berdiri dan berjalan d sekitar bilik. "Ya Allah, penyakit ana dah sembuh.." Semua sahabat yang ada di situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu'. Dengan tubuh yang 'baru', beliau sujud syukur pada Allah s.w.t. "Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku menjadi hamba-Mu yg bersyukur atas nikmat yg telah Engkau berikan.."


Beliau berpesan pada kami; "Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sanggup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sanggup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je di bilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yg mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggungjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik2 dapat merasakan betapa beningnya hati ini. Tapi itu tak mungkin kan , mungkin ini bahagian akak, bahagian kalian? Hanya Pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakan, tak rugi kita bersabar..." Keperibadiannya indah. Cerminan al-Quran katanya 'Aisyah ra. Dari semua aspek kehidupan, diperagakannya hanyalah kesyumulan. Allah mengajar manusia berkehidupan di muka bumi ini melalui baginda. Menuruti sunnahnya adalah pahala. Kasih sayangnya tiada bertepi, dari yang kecil hingga yang tua, dari hamba hingga ke bangsawan, dari dulu sampai sekarang, hingga ke akhirnya.. Dialah peribadi unggul sepanjang zaman. Mencintainya suatu kemuliaan...


Pernah suatu ketika Rasulullah berkumpul didalam satu majlis bersama para sahabat. Tiba-tiba bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelosah melihat sesuatu yang tidakmereka senangi di wajah Rasulullah saw. Bila ditanya oleh Saidina Abu Bakar ra, baginda mengatakan bahawa terlalu merindui ikhwannya.. Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah saw, "bukankah kami ini ikhwanmu?" Rasulullah menjawab, "Tidak, kamu semua adalah sahabatku.. ikhwanku adalah umatku yang belum pernah melihat aku tetapi mereka beriman dan sangat mencintaiku... Aku sangat rindu bertemu dengan mereka.." Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya (al-Ahzab:56) p/s: sungguh...berderaian air mataku mengalir..daku rindu akan dirimu..Ya Rasulullah! (kisah ini dinukilkan oleh sahabat Syamimi hasil pengalaman benar yang telah dilalui..pernah disebarkan melalui e-mel & blog sebelum ini.
 
 source from here =p
http://ibnosman.blogspot.com/