25.1.11

interview by doctors before entering medical school

alhamdulillah..
selesai sudah..tersangatlah mengelabah sebab tak prepare sangat interview ni gara-gara biology 2 yang belajar macam bullet train pastu tiba-tiba kena kuiz..
so,saya buat tak tau je pasal interview medicine.
tapi status-status kat fb and  jiran sebelah bilik yang asyik berlatih untuk interview ni membuatkan saya jadi CUUUUAKKK!!!!

saya dapat panel 2 daripada 9 panel.. they are nice!!!!! alhamdulillah..Allah  permudahkan. adik-adik depan bilik ni asyik takutkan orang je..
"AKAK,AKAK KENA SEARCH INTERNET KAK..KENA TAU SEMUA JENIS PENYAKIT..KENA TAU SEMUALAH..HA,AKAK KENA TAU PASAL ANAESTHETIC SEBAB AKAK NAK BENDA TU"

fine,lepas tu terus tak fokus nak study biology..jadi saya pon pergilah forum "dari mata turun ke hati"  best tau sebab ust hasrizal abdul jamil datang!bukannya senang..dekat UIA ni memang best sebab penceramah-penceramah daripada rancangan tanyalah ustaz: (ustaz imran,dr.danial),saifulislam, al-kuliyyah:(ustaz nizam) semuanya pernah datang UIA bagi talk.. so,sama ada kita grab peluang ni or let it go je..
ustaz muhadir kata pergi majlis ilmu adalah lebih baik daripada orang yang solat sunat 1000 rakaat..kita kena pergi jugak majlis ilmu nak-nak tentang islam walaupon sebusy mana pun..kadang-kadang bila kita pergi majli ilmu mesti kita akan rasa,ohh aku tak tau pon..jadi baguslah kita pergi sebab dari situ apa yang kita tak tau jadi tau...terima kasih kat segala committee and segala persatuan yang menjayakan segala program sebegini.TAHNIAH!!

saya tengok jodoh pertemuan orang alim-alim ni semuanya sama cara dia..
nak tau macam mana????tungguu..

ustaz hasrizal cakap waktu dia dah bertunang pon,dia tak tau muka bakal isteri dia,
sebab orang tengah yang carikan seorang isteri buat dia. 
orang tengah tu adalah ustaz kepada ustaz.
lepas 2bulan ustaz pon dipanggil untuk tengok siapa calon isteri dia..
ada 2 calon.rasa dalam saiful islam ustaz ade cerita.jadi saya direct cerita pasal calon yang ustaz pilih.
ustaz just tengok 1 gambar isteri dia yang ada 40 orang..jadi muka punyalah secoet.mana nak nampak..  
lepas tunang,family ustaz pon tanya "pernah tengok ke bakal isteri kamu?".
bila ustaz jawab tak, abang ustaz ternganga bagai nak rak...
jadi hari tu mak ustaz suruhlah bakal isteri ustaz menunjukkan diri..isteri ustaz pon CCUUUAKKK....
dia pon keluar la....
bila ustaz tengok je..ustaz rasa tenang and pleasure sebab dapat jumpa bakal isteri pertama kali dalam rumah dia dibesarkan dan dilahirkan..begitulah gamaknya...
kalau nak dengar lagi best kena dengar ustaz cerita sendiri...heheh maafla ye kalau kurang memahami story line saya.

tajuk dah lari,haha back to the point..
masuk-masuk interview je.
1)decribe yourself about your name...and anything
=my name is....my parents are...(name), my father is...(job),my mother is a ......i am the youngest among my siblings.i have 2 brothers.they already married(takde kena mengena..saja je nak bagi banyak sikit,tak tau nak cakap apa). my 2 sisters still studying in......my previous school was science seri puteri,kl.
2)oh,kl.so you live in KL?
no,i ive in selangor and i was born in KL..HBKL...

3)any of your family work as a doctor?
no(asyik jawab "No" je)

4)so,you want to be a doctor?why don't you be a...... like your father?don't you afraid that you are the only one in your family taking this course.
Ok..i have my own ambition.so i want to be a doctor.
why i must follow my father's career. i choose my own path.( panjang lagi la melalut tak ingat dah ape dia haha)
5)Why you choose medicine?
(Soalan common)= because i want to be a doctor..
(jawapan yang tak memuaskan,sebenarnya saya buat cerita sedih sikit part ni..haha malas nak cerita..nak tau?tak yah taulah haha)then..i feel inspired by the doctors who treat me and i am really commited in whatever i do.so,when i start it,i should finish it.
6)wah that is very good when i have start it,i should finish it.
other that that?any other reason you want to be a doctor?
besides that i am the only one in my family that they hope to become a doctor. they give a lot of support. when i got my spm result,they know that i can do it. so,i have strong support from my family to take this course. my mother also bless me.and ALLAH's blessing is from mother's blessing.
7)so what do you think as a doctor we just give drugs???
for me,as a doctor, we (mcm dah jadi doctor je,hehe )not only just give the drugs and then let patients go..first,if the patients are muslims we must remind him that we just give the best treatment but Allah is the only one that cure us.Then, we must make sure that after we treat them the patients will feel.."WAH THIS DOCTOR MAKE ME FEEL RELIEVE" it is because we actually make them to be more stronger so their immune system can what...(BLUR SIKIT NAK TRANSLATE PERKATAAN "lawan") their disease. then,we must make sure that we explain more about their sickness.explain and EXPALAIN why they get the symptoms.so the patients know WHAT ACTUALLY HAPPEN TO THEM  (mcm tulah lebih kurang)

8)yes i agree with you.EXPALAINATION IS IMPORTANT. ok,you choose any disease that you know deeply.
(lama jugak fikir,kena pilih yang senang2 ni huhu)
HYPERTENSION.
9)GIVE DEFINITION OF HYPERTENSION.
hypertension is because the patients get a lot of pressure like me..
haha xdelah..
10)I WANT SCIENTIFIC DEFINITION..
hypertension is a disease when a patient (bla bla...mengarut gila and last word)because of high blood pressure..
11)yes !!!!that ARE the words that i want to hear.because of high blood pressure (tula melalut lagi jawapan pendek je pon).What are the consequences or symptoms of hypertension.?
the patients can faint or may be death occur.
12)not may be..but can suddenly DIE.why death can happen..
because the blood vessel is clot by cholesterol and the blood cannot flow.and oxygenated blood cannot reach the brain...
13)last i give to dr.saiful. then dr saiful bagi situasi.i am the doctor who examine you.then i found that both of your ears cannot hear.you have problems with your ear.and i said you cannot further in medical school.so what you want to say to me.
OK,as i have this opportunity to take medicine. you cannot stop me.is there any rules for me to enter medical school for ear problem?(kurang pasti soalan berbalas soalan)
yes,as a doctor you need to check the heartbeat,wearing stethoscope( tak terfikir pulak)
ok,when i have ear problems,i will try to find a way to solve it.i will seek any doctors who can check my ear's problem.maybe it is small problem.and if it is worst, i can do operation.so, as whatever we plan if Allah want it, i can proceed it.
14)although the operation takes for three years.you still want it?and your friends has already done for three years..
yes, because i want to be a doctor.so why should i take other courses.what ever it is, i must take medicine in order to be a doctor.


p/s=POST YANG TERPANJANG KOT...sediakan keropok cekedis sebelum nak baca..huhu GOOD LUCK INTERVIEW UNTUK DENTISTRY PULAK!!!!