29.8.10

baitul ehsan cheras

alhamdulillah...semalam 18 ramadhan 1431H..berpeluang join iftar kat rumah anak yatim dan fakir miskin di baitul ehsan cheras..akhirnya...huhu
sebelum ni under PERKIM tak dapat join adala sebab-sebab tertentu...
seronok-seronok sebab dapat grab peluang ni..insyaAllah ada rezeki boleh pergi lagi...=p



ni baru mula...lepas tu sesi ice-breaking..Ya ALLAH semuanya pemalu...average umur dari 6-17tahun..
yang 6tahun pergi tadika...7-17tahun pulak belajar tahfiz..baguskan??
ada yang yatim..ada yang ada mak ayah...tapi fakir miskin..ada yang takda mak tapi ada ayah...tapi ayah dia halau dia..umm...macam-macam...takpelah lagi bagus dia kat situ..kan dah boleh jadi hafiz n hafizah gitu...

sesi dalam group..jannatul firdaus


awal-awal tu semua malu-malu lagi..lepas tu sesi mewarna pulak..tapi brothers punya group  dah terus main game..so,dorang jadi hyperactive!tapi..group sisters lepas main colour-colour diorang jadi..zzzzz
patotnya kena main game dulu bagi diorang active sikit..
 
bagus2 brothers punya paling seronok habis semua belon diorang kebas...tak banyak gambar game brothers ni je yang ada dalam handphone...yang lain dalam main camera..




lepas sembahyang asar,sisters panas-panaskan lauk nasi semua...tapi gamba kat dapur tak banyak..maklumlah semua tengah sibuk hehe tapi ada je dalam main camera,malangnya takda kemudahan bluetooth antara camare dan handphone..
orang kuat catering hahah

waktu ni diorang active lagi...huhu



lepas terawih sama-sama...closing ceremony pulak ..
''ABANG,NANTI HARI RAYA ABANG DATANG LAGI TAK??''
ada yang tanya macam tu...tak tau nak jawab apa... =p insyaallah kalau ada rezeki..
sesi bagi hadiah..eh olok2 jer....gambar betul-betul kat main camera

ni sebelum bertolak semua excited eh
ok kalau ada peluang nak pergi lagi..insyaallah...wassalam

28.8.10

tension?

sape rasa dia stress sebab banyak kuiz ke?ada 3 kuiz dalam hari yg sama ke?

or tension lah...ok click ni..bacala kalau rajin... http://mardhatillah2907.blogspot.com/2010/07/tertinggal-orang-di-library.html

26.8.10

taniah tahniah tahniah!!!!!

alhamdulillah.....
wah,,,sangat sangat sangat seronok!!!!tahniah!!!!

ok,pape pon jaga diri bila dah nak fly nanti bagitaw la ek.... =(
harap korang kat sana dapat tahan segala cabaran yang dapat mematangkan lagi diri..and segala pengalaman untuk jadi lebih baik dan keimanan yang lebih mantap kat negara bukan islam....
go..go fighting...
kepada maryam arina,rindu la nak konyotkan cadar ko yang tegang tu hahah
tahniah dapat jugak fly walaupun xdapat medic tapi dentist ok je!!!banyak masa leh spent tok org tersayang uppss...
yang kat india pulak...ya ALLAH banyak nye nak list kan...takut mesti ada yang tertinggal tu tolong2 lah tambahkan...
farahiyah nasuha ketua kepada segala CADBURRY....(ketua kepada mentor2 add math)
walaupon superb add math tapi amik medic jugak....hehehainur atiqah...hidayatul akmal a.k.a upik lagI?? jannah... hanisah... hazlin shafra hehe salah eja lagi!!!semuanya india??ada lagi kan??
dari kiri farahi,atiqah hanis,hannah n upik..
kepada 2 orang ni lain dari yang lain
atiqah hanis...selamat belajar pharmacy kat indonesia... =p study molek2...
hannah azizan pulak kat sepanyol??heheh dah pandai cakapt sepanyol dah sekarang ye =)

yang dh lama fly tu...fatin hamimi ,adilah rashid,nabihah, mostly kat mesir n aime tersesat kat jepun..huhu sorry baru buat blog jadik waktu korang fly tak sempat nak post apa2 =p
ada lagi kan??sorry kalauy ada nama tercicir....farhana aini pon tahniah..oh manja eh tak nak fly dok malaysia je...heheh

nik atiqah yang dapat biasiswa bank negara,farah nadiah,mastura seth buat sains aktuari kat australia kan?? siti nor ain a.k.a bunny medic kat australia jgk eh??selamat berjumpa dengan kak sya'al yang baik lagi cute itu....

yang belajar kat malaysia (lagi la ramai tak terlist!!sorry)teruskan perjuangan mungkin kita kat sini ada banyak hikmahnya...
apa yang kite rasa...instinct kita mengatakan mungkin Allah tau yang iman kita ni cepat goyah kat tempat asing...dan memang rezeki kita kat malaysia...jadi 1malaysia..i love malaysia..muahhaha gambate!!!go go fighting!!man jadda wajadda..the road of success..bla bla kan dah tekeluar segala bahasa..haha

pendek cite ramai lah, kelas 5ADIODA yang suka tidur banyak amik medic...hahaha
TAHNIAH SEMUA!!!!
INGAT JANJI KITA SEMUA DENGAN MISS FOO (lagi 8tahun kan???reunion )yang banyak giler tolong kita dulu
daripada terkapai-kapai waktu form 4..akhirnya dapat tandingi senior2 dalam ranking chemistry.... tq miss foo....rindu semuanya...!!!!
walaupon payah susah penat tension tapi seseri membuahkan satu pengalaman yang indah manis dan memberi detik-detik yang tak dapat dilupakan n selalu dikenangkan...
good luck semua...moga perjalanan hidup kita tak lari dari misi akhirat amin..
maaf jika selama ni gagal jadi kawan dan sahabat yang terbaik sepanjang kita bersama..=p
love u =P

25.8.10

Good FRIENDS CaRE for each Other..

CLoSE Friends UNDERSTaND each Other...

and TRUE Friends STaY forever v(^_^)v

24.8.10

sempena 31 ogos

ni lirik lagu negaraku dalam bahasa arab...
ustazah Rabaah yang karang untuk kiteorang waktu form 3...sebab kitaorang ada 7orang je yang ambik arab waktu lower form tu n batch yang first sekali..
waktu kelas arab baru buka masa form one,boleh la dalam 30 lebih yang join...
tapi dari tahun ke tahun last2 7 orang je yang amik periksa..sebab dorang tak tahan..katanya
susah...huhu
tapi senang je sebenarnya sebab ustazah Rabaah banyak tolong....

ok,ni lagu dia,tapi ada yang tak sure...sebab ingat2 lupa la lirik dia...
kalau yang terror arab tu nak betulkan..tafaddal....

1..2...3...
nak nyanyi diri dulu...huhu

BILADI,
MUSQOTUDAMI...
YAHYA SYUUB,
FI BILAD MUTAQODDUMI.
ASADANALLAH...
BIRAHMATIHI...
DAMAL MALIK
ALAL MULKIHI...


yang hightlight merah tu tak sure...
k, tengah kemalasan sekarang...minggu depan cuti..yey!!!

22.8.10

lahir dalam bulan Ramadhan...


dapat anak buah yang putih lagi...heheh ni mesti amek gene dari nenek dia..
sebab my abang takdek la putih mana hehe
nama dia Muhammad Arif bin Muhammad Azrin...
bagi nama lama sangat ingatkan nak bagi nama RAMADHAN ke huhu

ni pulak anak buah lama...ceh ada pulak istilah anak buah lama n baru

ni nur syazwani binti muhammad shazrul....comel kan??ramai jugak la kata muka dia like me...tapi keluarga ku seperti tak dapat nak terima kenyataan itu..hhahaha

mm...saje je tulis blog..asyik kuiz je beberapa minggu ni...setiap minggu paling kurang pun 2 kuiz...tapi xpe..demi nak cuti awal...kami sanggup!!!! =p

selamat berpuasa semua!!!

daripada Abu Hurairah r.a,

''Aku tidak menangis kerana dunia ini,
tetapi kerana jauhnya perjalananku dan sedikit pula bekalanku.
Aku berjalan mendaki,
tempat mendapat syurga dan neraka...
aku tidak tahu di antara keduanya di mana aku dimasukkan..''

11.8.10

salam ramadhan


Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.


Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, Insyaallah. 'Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak'.

selamat SETTING NIAT, upgrade kan iman tahap tertinggi, downloadkan sabar,
upload usaha, delete angan-angan, switch on FIREWALL aNTIVIRUS nAFSU,
dan install DOA serta taHAP pengorbanan
,JANGAN LUPA top up ILMU...DAN SEdeKAH


6.8.10

anaerobic respiration

petang tadi belajar tentang anaerobic respiration ..
salah satunya adalah fermentation..yang mana mostly berlaku pada yeast..
ok,cerita pasai ni sebab berkenaan alcohol,

sebagai contoh tapai,,,tapi saya tak pernah makan tapai,jadi tak tahu la rasanya macam mana,
tapai kalau dibiar lama-lama akan ada air2 kan?kalau dah jadi macam tu jagan makan..itu adalah alcohol sebenarnya.... sir yang ajar bab ni tadi,he said dulu2 he was a non muslim,and memang dia pernah rasa air dari tapai tu memang rasa arak..macam berangin gitu, and now dia muslim and dia kata itu arak jadi jangan la makan kalau tapai tu dah produce air(alcohol)..ok tu je nak bagi tahu.. =p

4.8.10

mind control by ILLUMINATI

macam-macam dugaan kan yang boleh menyebabkan kita lalai...
semuanya adalah salah satu cara yahudi nak jatuhkan islam secara belakang tabir....
kalau kita dah terpengaruh dengan sesuatu yang tak elok untuk diikuti... cepat2 ingat firman Allah dalam
surah AL-BAQARAH ayat 12o

dan orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan rela kepadamu (Muhammad) sebelum engkau mengikuti agama mereka. Katakanlah, ''Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya) .'' Dan jika engkau mengikuti keinginaan mereka setelah ilmu (kebenaran) sampai kepadamu,tidak akan ada bagimu pelindung dan penolong dari Allah.

wallahualam