22.1.11

busy dengan kehidupan dunia kan??

dari blog kawan saya, cik mudrikah... "JANGAN RISAUKAN URUSAN DUNIA,KERANA AKHIRAT ITU ABADI..."

dalam kehidupan seharian kita,kita sibuk sangat dengan urusan dunia..

um,kalau sebagai pelajar,hidup kita mesti busy nak baca buku untuk exam,buat assingnment..semualah sampai solat kita pon kita lewatkan sebab kelas dan sebab2 lain semuanya atas alasan urusan dunia..kan?

takpon kita lewattkan solat sebab nak tengok tv drama favourite ke...dan segala gala bendanya lah...
macam mana tiba2 kita mati?

mesti kita nak hidup balik kan..nak solat awal,nak solat jemaah,nak tolong parents selalu...nak buat kebaikan kat semua orang...um kenapa kita tak guna kan peluang tu sekarang ek? shuh!!shuh!!syaitan jangan kacau jiwa kami...

selama seminggu lebih ni saya training futsal, dalam 3 hari sebelum lawan tiba2 jantung macam sakit semacam..rasa macam dah nak..............................................

um,tiba2 waktu tu rasa sedih, saya sayangkan keluarga saya semua...!!!! sekarang ni saya amik peluang nak mintak maaf dengan SEMUAAAAAAAA ORANG!!!!!! maafkan segala dosa saya secara sengaja dan tak sengaja....moga ALLLAH BERKATI KITA SEMUA DUNIA AKHIRAT..

dah2 jangan banyak terpengaruh dengan dunia barat....mereka dah berjaya buat orang islam leka dengan FB,INTERNET,TV,MOVIE...ape2 jelah.....gunakanlah senjata dorang nak jatuhkan kita ni ke arah yang boleh buat dorang jatuh balik....fikir-fikirkan...

um..ramai jugak orang yang saya kenal dah jadi arwah...macam kat UIA ade sorang akak ni..
macam kat kawasan perumahan,ade kawan sekolah lama accident then meninggal..
semuanya UMUR MUDA-MUDA lagi...tak sempat nak habiskan degree pon...

ni kisah pelajar kat mesir yang baru meninggal dunia.. http://superneuron.blogspot.com/2011/01/berlalunya-pergi.html
cbe korang baca..kalau kita kat tempat dia... cukup ke amalan2 kita yang tak seberapa ni..dosa pon menggunung tinggi kan..jadik jom kita ubah jadi lebih baik!!!!!

3 comments:

  1. terima kasih bagi peringatn.. semoga kite suma xleka dalm hidup ni.. kalau panjang umur pun, sampai mane je panjang tu kan? 80? 90?
    tu pun dah tua xde byk kudrat.. pendek kate hidup dekat dunia ni kejap sagt.. so, jom manfaatkan mase MUDA2 ni.. (cakp je pandai, tp selalu je syazwan terleka jugak.. hahaha)

    ReplyDelete
  2. syazwan= 80 90 panjang tu.mesti tgh byk penyakit...huhu btol2 kita cakap senang tapi nak buat susah...xpe asalkan ade usaha!gambate

    hanis=afwan =p

    ReplyDelete