6.1.13

Sabar dalam mendidik anak

Assalamualaikum semua,
I would like to share one story,
Satu petang tu dalam pukul 4 saya tunggu bas transnasional,tapi sampai pukul 5 barulah bas muncul sebab pengurus bas tu kata tayar pancit tula sebab lambat,but then perjalanan dari kl ke kuantan ni, sampai bentong je.bus stuck kat bentong sampailah pukul 10 malam tak siap2 lagi repair.bunyi enjin kuat sangat macam nak meletup rasa.tunggu punya tunggu saya berkenalan dengan seorang akak ni,dia nak pinjam handphone saya nak masukkan simkad dia.saya tak bagi hehe saya kata kat dia hanphone saya ada sim toolkit bank islam,,susah nak buka simkad dia.akak tu faham tau!hehe sebab dia kerja bank islam.that is bank islam sim toolkit. Then saya cakap dengan dia saya ada charger!!!finally settle masalah,tunggu punya tunggu lama sangat bas tak siap2 lagi repair.akak tu sangat untung sebab satu family dia datang jemput dia kat bentong.my family?mereka telah gerak ke teluk intan perak!memang tak dapatlah nak patah balik..akak tu punya family,adik lelaki ,adik ipar,mak,anak anak akak tu semua datang satu kereta..nak tolong hantar akak tu ke kuantan,and sepanjang penungguan kiteorang macam-macam kisah hidup dia share dengan saya.kisahnya adalah RAHSIA antara dia dan saya.=p sangat tradis kisah hidup dia.dia sangat tabah. And fortunately dia ajak saya ikut dia naik kereta vios adik lelaki dia tu ke kuantan.dalam kereta tu saja ada adik laki dia,isteri adik laki dia,mak dia, and tiga orang anak dia sekolah rendah and kecik sekali tadika.masuk saya?akak tu lagi?wah betapa bersempitnya kami..sepanjang perjalanan saya tengok dia layan anak dia memang fuhhh 100% tak jemu2 menjawab soalan anak dia dengan cara yang munasabah.susah sagat nak jumpa parents yang akan jawab soalan anak dia satu per satu tak henti henti pulak tu!semua jawapan dia memberi pengajaran pulak,mak kepada akak ni pon sangat caring, dah tua pon masih bertenaga melayan kerenah cucu dia.taulah budak budak kalau tanya soalan dia akan tanya lagi tanya dan tanya.contohnya, ummi kenapa kereta tu tak bergerak?ummi dia pon jawab,,,,,,,,bla bla pastu anak dia tanya lagi dia kan boleh bla bla..pastu ummi dia jawab lagi,,,then anak dia tanya lagi,,then ummi dia jawab lagi...wah memang akak ni layan anak dia baik-baik punya, kasi kasih sayang sepenuhnya kat anak- anak dia ni. Memang anak-anak dia perlu perhatian sangat- sangat bila dah di besarkan sendiri oleh seorang ibu tunggal.akak ni sangat kuat!! And today setelah beberapa tahun lamanya dia hidup sorang-sorang besarkan anak dia dengan pertolongan mak dia,hari ni hari bahagia dia,moga dia berbahagia dengan pasangan baru yang dapat menjaga dia kini dan selamanya.amin
And you guys lelaki lelaki di luar sana,jagalah isteri anda baik-baik.hargailah isteri anda.
Be a responsible husband!
And wife...

No comments:

Post a Comment